NOS NieuwsAangepast

Campagne en body language

Body language zegt vaak veel meer over de intenties van een persoon dan de woorden die zij gebruiken. De Fransman Stephen Bunard deed onderzoek naar de lichaamstaal van de Franse presidentskandidaten. Hij kwam tot een aantal interessante conclusies.

Nicolas Sarkozy gebruikt zijn vinger, François Hollande zijn rechterhand, Marine Le Pen de linkerkant van haar gezicht en Jean-Luc Mélenchon zijn lip. Maar wat bedoelen zij nu eigenlijk met deze gebaren?

'Niet overdrijven'

Volgens Bunard is vooral Sarkozy van nature een expressief persoon, waar hij en zijn collega's in de afgelopen 5 jaar de handen vol aan hebben gehad. De zittende president gebruikt talloze dominante gebaren, zoals het optrekken van de rechterwenkbrauw, het wijzen met de vinger en vooral het ophalen van de schouders. Dat laatste, zegt Bunard, geeft Sarkozy's wil om te presteren aan.

Hoewel Sarkozy bij het publiek zeer zelfverzekerd overkomt, is hij dat niet altijd, weet Bunard. "Hij krabt dan rond zijn neus." Volgens de onderzoeker moet Sarkozy het niet overdrijven, want lichaamstaal wordt vaak gebruikt door mensen die anderen willen overtuigen van dingen die niet helemaal waar zijn.

Hollande aapt oud-president François Mitterrand na, die in 1981 en 1988 kandidaat voor de socialisten was, stelt Bunard. "Je ziet dezelfde technieken. Het wijzen met de vinger, het vastpakken van de handen, het terloops leunen op de lessenaar, het zwaaien met de handen en het schudden van de vuisten."

Bunard maakt zich zorgen over Hollandes linkerhand, die volgens onderzoekers moet worden gebruikt om spontaniteit uit te dragen. "Je vraagt je af wat hij ermee heeft gedaan. Misschien heeft hij hem in een kast gestopt en haalt hij hem op 6 mei (dag van de beslissende ronde, red.) tevoorschijn. Ik weet het niet. Voor nu is Hollandes rechterhand alomtegenwoordig. Hij is kennelijk erg zeker van zichzelf."

'Autocratische kant'

De extreem-rechtse kandidaat Le Pen heeft een campagneposter waarop ze verdacht veel op prinses Diana probeert te lijken, aldus Bunard. Tijdens haar campagne maakt ze volgens hem gebruik van 'onbewuste' verleidingstechnieken. "Ze knippert met haar ogen en toont zo veel mogelijk de 'betere kant' van haar gezicht. In haar geval de linkerkant." Daarnaast heft zij vaak haar handen, om aan te geven hoezeer ze betrokken is bij wat ze zegt.

Ook de extreem-linkse kandidaat Mélenchon gooit vaak de handen in de lucht als hij spreekt. "Iets te hoog", zegt de expert. Want wanneer de handen de hoogte van de schouders bereiken, kan dat duiden op een autocratische kant van een persoon.

Interessanter vindt Bunard de mond van Mélenchon. De rechterkant van zijn bovenlip heeft de neiging om omhoog te gaan, zoals bij een grommende hond, en dat zou duiden op minachting. De linkerkant van zijn mond laat hij regelmatig hangen. "Een teken van bitterheid."

'Afsluiten'

De laatste die is geobserveerd is François Bayrou. Hij gebruikt zijn handen juist weinig, wat oprechtheid aanduidt. Ook knippert de centrumkandidaat nauwelijks met de ogen en trekt hij vrijwel nooit zijn wenkbrauwen op.

Bunard noemt dat verontrustend: "We trekken de wenkbrauwen op om aandacht te vragen voor wat we zeggen. Als er niets beweegt, dan is hetgeen we zeggen dus niet belangrijk. We knipperen met de ogen als we informatie in ons opnemen. Als we niet meer knipperen, betekent dat dat we onszelf afsluiten voor de wereld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl