NOS WielrennenAangepast

Imposante zege Boonen in 'Hel'

Tom Boonen heeft op indrukwekkende wijze de 110de edtie van Parijs-Roubaix gewonnen.

De Belg reed vroeg weg en bleek veruit de sterkste. Hij finishte met een voorsprong van maar liefst 1.45 op nummer twee Sébastien Turgot.

Boonen reed samen met Niki Terpstra, zijn ploeggenoot bij Omega Pharma - Quick-Step, op 55 kilometer van de meet weg. De Noord-Hollander kon niet lang volgen, maar vervulde in de groep met achtervolgers zijn rol als stoorzender met verve.

In het eerste uur, waarin een hoog tempo werd onderhouden (48,4 kilometer per uur), waren diverse vluchtpogingen geen lang leven beschoren.

Na 67 kilometer togen Frederik Veuchelen en Kenny Dehaes ten aanval. Ze kregen gezelschap van Jaroslav Popovitsj, Guillaime Van Keirsbulck, David Boucher, Michael Morkov, David Veilleux, Dominic Klemme, Laurent Mangel, Aleksejs Saramotins en Grischa Janorschke en de Nederlandse Vacansoleil-coureur Bert-Jan Lindeman.

In het Bos van Wallers ging het tempo op initiatief van Boonen en Sylvain Chavanel echter flink omhoog en met nog 66 kilometer voor de boeg waren de vluchters al weer gegrepen.

Boonen slaat al vroeg zijn slag

Door een reeks tempoversnellingen, valpartijen en waaiers was het peloton flink uitgedund. De renners moesten nog zestig kilometer fietsen, maar de finale was al lang en breed begonnen.

Eerst poogde Ballan met een groepje weg te geraken en wat later probeerde Chavanel het. De Fransman reed echter lek, waarna zijn ploegmaten Terpstra en Boonen en opnieuw Ballan het heft in handen namen.

De Italiaan kon niet lang mee en even later moest ook Terpstra zijn kopman laten gaan. De rol van de Nederlander was echter niet uitgespeeld. In de achtervolgende groep van veertien man vervulde hij zijn rol als stoorzender met verve.

Boonen evenaart De Vlaeminck

In die groep achtervolgers was Lars Boom een van de besten, maar op Boonen stond geen maat. De Belg sloeg snel een gat en bouwde dat langzaam maar zeker uit. Met nog twintig kilometer te gaan had de koploper al meer dan een minuut te pakken en kon alleen materiaalpech nog roet in het eten gooien. Dat bleef Boonen bespaard.

Achter hem reed Boom weg en hij kreeg even later Ballan en Flecha mee. De drie leken om de tweede plaats te strijden, maar op de wielerbaan kwamen Terpstra en Turgot nog terug. De Fransman klopte Ballan in de sprint. Terpstra werd vijfde en Boom zesde.

Boonen boekte na 2005, 2008 en 2009 zijn vierde zege. Hij kwam daarmee op gelijke hoogte met recordhouder Roger de Vlaeminck, die in 1972, 1974, 1975 en 1977 zegevierde. 'Monsieur Paris-Roubaix' kwam daarnaast echter nog eens vier keer als nummer twee en eenmaal als derde over de meet. Aan die cijfers is Boonen nog niet toe, vooralsnog...

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl