NOS NieuwsAangepast

'Grass persona non grata in Israël'

De Duitse Nobelprijswinnaar Günter Grass is niet meer welkom in Israël, meldt de Israëlische radio. De verklaring tot persona non grata zou afkomstig zijn van minister Yishai van Binnenlandse Zaken.

Grass raakte vorige week in opspraak door een gedicht, waarin hij onder meer schreef dat Israël een bedreiging is voor de wereldvrede. In het gedicht ging de schrijver in op een dreigend conflict tussen Israël en Iran. De bevolking van Iran zou daarbij uitgeroeid kunnen worden, schreef hij.

Minister Yishai heeft volgens de Israëlische radio gezegd dat Grass met zijn boodschap beter naar Iran kan gaan, omdat hij daar "een ongetwijfeld enthousiaste menigte" zal aantreffen. Eerder had premier Netanyahu al felle kritiek op het gedicht. Iran bedreigt met zijn kernprogramma juist Israël, zei hij.

'Haatpamflet'

Ook in Duitsland is veel ophef ontstaan over het het gedicht van Grass. De grootste Joodse organisatie in Duitsland noemt het stuk een haatpamflet. Minister Westerwelle van Buitenlandse Zaken noemt het "absurd" dat Grass Israël en Iran op hetzelfde morele niveau plaatst.

Grass, die in 1999 de Nobelprijs voor literatuur won, heeft gezegd dat hij met zijn gedicht een debat wilde uitlokken. Er is volgens Grass "volop reden" voor kritiek op Israël. Zijn critici verwijt hij dat ze niet op de feiten in zijn gedicht reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl