NOS SportAangepast

Schitterende zege Hoy op keirin

Chris Hoy heeft op schitterende wijze zijn derde wereldtitel op de keirin in de wacht gesleept.

De Brit 36-jarige verwees de Duitser Maximilian Levy en landgenoot Jason Kenny naar het zilver en het brons.

Nadat de derny de baan had verlaten, namen de Duitser Levy en de Nieuw-Zeelander Simon van Velthooven een kleine voorsprong. In de slotronde trachtte Kenny het tweetal buitenom te passeren, maar hij faalde.

Hoy zag een gaatje aan de binnenkant, dook, toen Levy de deur dichtgooide, tussen Levy en Van Velthoven door en pakte zo zijn negende wereldtitel. Van Velthooven ging als derde over de streep, maar werd gediskwalificeerd.

Mulder en Haak snel uitgeschakeld

Teun Mulder (vierde in 2010, brons in 2011), Hugo Haak en titelhouder Shane Perkins sneuvelden in de herkansingen.

Mulder, die vorig jaar brons veroverde, werd in zijn serie derde en Haak zesde, waardoor beiden naar de herkansingen werden verwezen.

In de herkansingen eindigde Mulder als derde en Haak als vijfde, terwijl alleen de winnaars van de herkansingen zich voor de halve finales plaatsten.

Geen rotgevoel

"Jammer dat het dit keer misgaat. Toch houd ik geen rotgevoel aan dit toernooi over. Met mijn snelheid zit het wel goed", keek Mulder terug.

Tot twee jaar geleden plaatsten zich twee renners per rit voor de halve finales. Op dit WK ging, net als vorig jaar in Apeldoorn, slechts een van de zes sprinters per heat door.

Mulder: "Als je dan een paar tactische foutjes maakt ben je gezien. In de eerste heat ging ik de sprint aan, net op het moment dat twee man voor me dat ook deden. Daardoor kwam ik te hoog in de baan te zitten en legde ik te veel meters af. In de herkansingen ving Matthew Crampton, de Europees kampioen, me op."

Madison voor Belgen

Op de madison, het laatste onderdeel van deze WK, ging de wereldtitel naar het België. Kenny de Ketele (eerder al goed voor brons op de puntenkoers) en Gijs van Hoecke sprokkelden, gecoacht door voormalig Oranje-bondscoach Peter Pieters, 24 punten bij elkaar en verwezen de Britten (achttien) en de Australiërs (elf) naar zilver en brons.

Nederland behoorde tot de acht ploegen die een ronde voorsprong pakten op de overige teams. Op vijftien ronden van het einde ondernamen Wim Stroetinga en Peter Schep nog een wanhoopspoging om een tweede ronde, en daarmee de titel, te pakken.

Verder dan een half rondje voorsprong kwamen ze echter niet. De slotsprint werd zo nog wel gewonnen, maar meer dan de zevende plaats leverden de vijf punten niet op.

Eén medaille

Bij de WK van vorig jaar won Schep samen met Theo Bos op dit onderdeel brons. In Melbourne was Stroetinga eerder deze week goed voor brons op scratch. Het is uiteindelijk bij deze ene medaille gebleven voor de Oranje-equipe die in het olympische jaar ver van heldendaden verwijderd bleef.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl