NOS NieuwsAangepast

Stil homoprotest Sint-Petersburg

Door Mandy Duijn in Sint-Petersburg

In Sint-Petersburg heeft de Russische politie ingegrepen bij een protest tegen de inperking van homorechten. Enkele tientallen mensen liepen mee in een protestmars tegen een verbod op propaganda voor homo-, bi- en transseksualiteit.

De betogers demonstreerden stilzwijgend in het centrum van Sint-Petersburg, hun monden met rode tape dichtgeplakt. Bij de actie werden twee mensen gearresteerd.

Stilzwijgend

"Het is vandaag internationale stiltedag, een dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij de misdaden die tegen homo's en lesbiennes worden gepleegd", zegt Olga Lenkova, persvoorlichter van de LGBT-afdeling (Lesbian Gay Bisexual en Transgender) in Sint-Petersburg. "Onze stilzwijgende actie is daar een onderdeel van."

LGBT had deze week toestemming gevraagd voor een grootschalige actie, maar dat verzoek werd afgewezen. Omdat eenpersoonsacties wel mogen van de Russische wet, beklommen de zeven activisten om beurten de trappen voor het Oktjaberskie-concertgebouw met spandoeken en posters. Zo'n dertig toeschouwers betuigden hun steun door luid te klappen.

Gearresteerd

Igor Kotjetkov, voorzitter van de Petersburgse LGBT-tak, werd al na twee minuten opgepakt omdat hij het spandoek meedroeg met de tekst: 'Nee tegen de stilte over haatmisdaden tegen homo's en lesbiennes'.

Doordat de nieuwe wet niet duidelijk omschrijft wat propaganda van homoseksualiteit precies inhoudt, moesten agenten ter plaatse beoordelen welke slogans strafbaar waren. Activisten met posters van de Russische componist Tsjaikovski, die in een brief aan zijn broer schreef dat hij verliefd was op een man, werden niet gearresteerd.

Strafbaar

Het spandoek van advocaat Sergei Kondrasjov was volgens de agenten wél strafbaar: "Een vriendin van onze familie is lesbienne. Mijn vrouw en ik respecteren haar. Haar manier van leven is even normaal als onze manier en haar familie is gelijk aan de onze." Deze week schreef hij namens de heterobevolking van Sint-Petersburg een open brief aan de bedenker van de wet. 1600 mensen ondertekenden die brief.

Binnen twintig minuten was de actie afgelopen en keerden de vijf niet-gearresteerde deelnemers terug naar het kantoor van LGBT. Kondrasjov en Kotjetkov zitten nog in voorarrest. Hen hangt een geldboete boven het hoofd die kan oplopen tot 13.000 euro.

'Homoseksualiteit is normaal'

Afgelopen donderdag werden er ook al twee homoactivisten gearresteerd in Sint-Petersburg, nadat ze voor een museum demonstreerden met spandoeken met de tekst 'Homoseksualiteit is normaal'. Ze zijn gisterochtend vrijgelaten en moeten binnenkort voor de rechter verschijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl