NOS SportAangepast

Cambridge wint bizarre Boat Race

De 158e Boat Race, ontsierd door twee incidenten, is gewonnen door Cambridge.

Na een botsing brak er een blad van een van de Oxford-riemen, waarna Cambridge onbedreigd naar de finish roeide.

De botsing deed zich voor kort nadat er een herstart had plaatsgevonden. Die was nodig, omdat er plots een zwemmer bij de boten opdook. De grappenmaker kon nog net wegduiken voor de Oxford-bladen.

Het lichtere Oxford, met Roel Haen op slag, leek de race vanaf de start onder controle te hebben. Op het moment dat de zwemmer verscheen, lag het ietsje voor. Omdat Oxford volgens de umpire schuld had aan de botsing na de herstart, bleef de uitslag ongewijzigd.

Gebroken riem Wienhausen

De Boat Race werd slechts één keer eerder stilgelegd. Dat was in 2001, toen zich ook een botsing voordeed. Aan die botsing had echter geen van beide boten schuld.

Met de herstart en het afgebroken blad van Dr. Hanno Wienhausen, de Duitser in de Oxford-boot, was alle commotie niet voorbij. Boeg-roeier Dr. Alexander Woods bleef na de finish achterover liggen en moest worden behandeld."Uitputting", zo luidde de diagnose. De roeier van Oxford bleek gelukkig al snel hersteld.

Oxford won de race in 2011 en was ook dit jaar favoriet. Cambridge staat met de overwinning in deze 158e editie op 81 zeges, tegen 76 voor Oxford.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl