Dossiermap Van der Vlis verdwenen

Afzetting bij winkelcentrum Ridderhof in Alphen a/d Rijn na de schietpartij Afzetting bij winkelcentrum Ridderhof in Alphen a/d Rijn na de schietpartij Peter van de Panne / Twitpic

Door redacteuren Ilan Sluis en Robert Bas

Een belangrijke map uit het dossier van Tristan van der Vlis is verdwenen. Dat zegt het Openbaar Ministerie. Het OM reageert op een reconstructie van de NOS van de omstandigheden waaronder Van der Vlis een wapenvergunning kreeg.

Van der Vlis schoot vorig jaar in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn zes mensen dood.

Achterhalen

In de betreffende map uit 2005 zat volgens bronnen van de NOS informatie dat Van der Vlis onder psychiatrische behandeling stond. Dat betekent dat de politie al veel eerder dan gedacht wist dat Van der Vlis psychische problemen had.

Het OM zegt dat de Rijksrecherche heeft geprobeerd de dossiermap te achterhalen. "Er is wel degelijk onderzoek gedaan naar het fysieke dossier, maar dit is niet gevonden. Niet aangetroffen in het centrale archief, ook geen stukken bewaard gebleven bij de afdeling Bijzondere Wetten", schrijft het OM.

Sterker nog, dat Van der Vlis in 2005 een vergunning heeft aangevraagd die is geweigerd, is ook niet meer terug te vinden in de digitale systemen of ordners van de politie.

Geweten

De Rijksrecherche weet alleen van de geweigerde wapenvergunning doordat die is teruggevonden in de woning van de ouders van Van der Vlis. Dat gebeurde bij de huiszoeking na de schietpartij, blijkt uit de reactie van het OM.

Uit de reconstructie van de NOS blijkt verder dat de medewerker van de politie Hollands-Midden die de wapenvergunning verleende, moet hebben geweten dat Van der Vlis psychische problemen had. Die informatie had hij op verschillende manieren onder ogen moeten krijgen, blijkt uit de reconstructie.

Heeft u informatie over dit onderwerp? Mail dan naar ilan.sluis@nos.nl

Deel deze pagina

Video

  • video Belangrijke dossiermap Van der Vlis verdwenen Een belangrijke dossiermap over de aanvraag van een wapenvergunning door Tristan van der Vlis in 2005 is... verdwenen. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie. Volgens bronnen van de NOS bevatte de verdwenen map duidelijke aanwijzingen over de psychische problemen van Tristan. Die schoot vorig jaar zes mensen en zichzelf dood in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn.
  • video 'Verdwijning dossiermap op z'n minst opmerkelijk' Een dossier over Tristan van der Vlis blijkt nu spoorloos verdwenen. In het dossier zat informatie over de... aanvraag van een wapenvergunning. Verslaggever Martijn Bink over het belang van de verdwenen informatie.

Audio

  • Dossiermap Tristan van der Vlis verdwenen Een belangrijke dossiermap over de aanvraag van een wapenvergunning door Tristan van der Vlis is verdwenen bij politie... Hollands-Midden. Dat blijkt uit een reactie van het Openbaar Ministerie op een reconstructie van het verloop van de vergunningverlening door de NOS. Daarvoor spraken politiespecialisten Robert Bas en Ilan Sluis met veel bronnen binnen en buiten politie Hollands-Midden.

Video en Audio

Meer video en audio