Steur terug in Nederland

 »
  Yu Diving / Flickr / Creative Commons by-nc-sa

De Atlantische steur komt terug in de Nederlandse rivieren. In mei worden ruim veertig gekweekte vissen uit Frankrijk bij Nijmegen uitgezet door het Wereld Natuur Fonds, natuurorganisatie ARK en Sportvisserij Nederland.

In de jaren 50 stierf de vis uit door vervuiling en overbevissing. De steur kan alleen terugkeren als de rivieren schoon genoeg zijn. Het gaat daarbij met name om de Rijn.

De Rijn is schoner dan voorheen, maar of de rivier voldoende hersteld is, moet blijken. Volgens de organisaties kan de terugkeer van "de imposante steur een geweldig symbool worden voor het herstel van de Rijn".

Volwassen Atlantische steuren leven grotendeels op zee, maar trekken voor de voortplanting de rivieren op. Ze maken daarvoor zwerftochten van duizenden kilometers. De vis kan tot 3,5 meter lang worden.

Deel deze pagina

Audio

  • 'De steur moet terug in de Rijn' De steur keert terug in De Rijn. De vis is ernstig bedreigd in de hele wereld en volgens deskundigen is de Rijn een goede plaats om... de Steur weer te herintroduceren. Gijs van Zonneveld is van natuurorganisatie ARK.

Video en Audio

  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 699 keer afgespeeld
  • » Onderzeeër opnieuw gezien in Zweedse wateren Video De buitenlandse onderzeeër die zich in Zweedse wateren zou bevinden, is de afgelopen dagen opnieuw...22 okt 2014, 248 keer afgespeeld
  • » Ambulance rijdt vaker voor drugs Video De Amsterdamse ambulance moet veel vaker uitrukken voor mensen die onwel raken door drugsgebruik...22 okt 2014, 31 keer afgespeeld

Meer video en audio