NOS NieuwsAangepast

Toearegs: N-Mali onafhankelijk

De rebellen in Noord-Mali hebben de onafhankelijkheid uitgeroepen van het door hen veroverde gebied Azawad. De Toeareg-groepering MNLA roept andere landen op de soevereiniteit van Azawad te erkennen.

In een verklaring op de website van de MNLA beroepen de rebellen zich op het recht op zelfbeschikking. De rebellen stellen dat Azawad ten onrechte bij Mali is gevoegd toen de Franse kolonisator zich in 1960 terugtrok uit het gebied.

De Toeareg-rebellen veroverden deze week Timboektoe. Omdat daarmee al hun doelen bereikt waren, kondigden ze gisteren eenzijdig een staakt-het-vuren af. In de verklaring melden ze de grenzen van andere landen te zullen respecteren.

Sharia

In de verklaring staat verder dat de inwoners van het gebied jarenlang zijn onderdrukt door de regering in Bamako. "De mensen van Azawad leden onder massaslachtingen, vernederingen en genocide. Droogtes werden door Mali gebruikt om ons te laten verdwijnen."

De MNLA belooft te werken aan "een duurzame vrede en de basis voor een staat die gebaseerd is op een democratische grondwet". Een woordvoerder zegt dat "een belangrijk gevecht nu is gestreden, maar er ligt nog veel werk voor ons".

Een woordvoerder van de regering in Bamako waarschuwt dat niet de MNLA de macht in het gebied heeft, maar de groep Ansar Dine, strijders die zijn gelieerd aan al-Qaida. Gisteren werd bekend dat onder hun leiding de sharia is ingevoerd in Timboektoe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl