'70 procent jeugdbendes opgerold'

Aanhouding in Maastricht»
Aanhouding in Maastricht ANP

Van de 89 jeugdbendes die vorig jaar in Nederland werden geteld zijn er nog 27 over. Dat zegt minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Vorig jaar kondigde Opstelten een gecoördineerde aanpak van jeugdbendes aan. De politie, het Openbaar Ministerie en de gemeenten moesten samenwerken om groepen criminele jeugd actief op te sporen en te vervolgen.

Verdwenen

Die aanpak heeft er volgens Opstelten voor gezorgd dat zeventig procent van de bendes is opgerold. "Omdat we hier specifiek de focus op hebben gelegd, zijn we zo succesvol. De samenwerking zorgt ervoor dat een criminele groep niet meer kan functioneren en we zijn alert op het ontstaan van nieuwe bendes, zodat die ontwikkeling direct de kop wordt ingedrukt."

De criminele jeugdbendes maken zich volgens het ministerie vooral schuldig aan straatroven en overvallen. Opstelten streeft ernaar dat de overgebleven bendes volgend jaar zijn verdwenen.

Deel deze pagina

Audio

  • Opstelten over jeugdbendes: niemand in dit land is onaantastbaar Niemand is onaantastbaar, met die woorden beloofde minister Opstelten vorig jaar af te rekenen met de 89 jeugdbendes in Nederland.... De harde aanpak van gemeenten, politie en Openbaar Ministerie lijkt succes te hebben. Van de 89 jeugdbendes zijn er nog maar 27. Volgend jaar wil Opstelten dat er geen enkele bende de straten terroriseert. Hij is ze meer dan zat.
  • Wolfsen over jeugdbendes: elke maand boeken we vooruitgang Niemand is onaantastbaar, met die woorden beloofde minister Opstelten vorig jaar af te rekenen met de 89 jeugdbendes in Nederland.... Een gesprek over jeugdbendes met burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht.

Video en Audio

  • » "Schutter Canada handelde alleen" Video De Canadese politie gaat ervan uit dat de schutter van de aanslag gisteren in Ottawa alleen heeft...23 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Bijtelling lease-auto's omhoog Video Lease-rijders gaan meer belasting betalen voor hun auto. Voor veel auto's gaat de bijtelling in...23 okt 2014, 719 keer afgespeeld
  • » Iraakse Koerden mogen vechten in Kobani Video Tweehonderd Iraakse Koerden mogen over Turks grondgebied naar de Syrische grensplaats Kobani om...23 okt 2014, 1731 keer afgespeeld

Meer video en audio