NOS NieuwsAangepast

Ban Ki-moon ziet escalatie Syrië

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon ziet de situatie in Syrië escaleren. Ondanks de aanvaarding door Syrië van het vredesplan van Kofi Annan verslechtert de situatie, zei hij tegen de Algemene Vergadering van de VN.

Tegenstanders van het bewind van president Assad meldden vanochtend nieuwe aanvallen van het Syrische leger in het noorden en zuiden van het land, en in Damascus. Het leger zou voor het ingaan van de wapenstilstand aanstaande dinsdag nog zo veel mogelijk terrein willen veroveren.

Syrië ging deze week akkoord met de voorstellen van Annan. Die houden onder meer een militaire terugtrekking in uit stedelijke gebieden. Syrië wil zich eraan houden, op voorwaarde dat de opstandelingen dat ook doen.

Terugtrekking

Een Noorse generaal kwam vandaag in Damascus aan om met de regering te praten over een waarnemersmissie. De missie zou moeten toezien op het staakt-het-vuren dat op 10 april ingaat, als die ook de goedkeuring van de VN-Veiligheidsraad krijgt.

Syrië liet vandaag aan de VN weten dat het begonnen is met de terugtrekking uit de steden Daraa in het zuiden, Idlib in het noordwesten en Zabadani, ten noorden van Damascus.

De Veiligheidsraad heeft Syrië nog eens opgeroepen zich te houden aan de belofte om voor 10 april alle troepen en zware wapens uit de steden terug te trekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl