NOS NieuwsAangepast

'Verflaag kan wrak Titanic redden'

Een nieuwe laag verf op de metalen overblijfselen van de Titanic is de beste manier om het legendarische schip voor toekomstige generaties te bewaren. Dat zegt Robert Ballard 100 jaar na de scheepsramp. Hij is een van de ontdekkers van het wrak tijdens een expeditie in 1985.

De overblijfselen van schip, dat in twee stukken diep in de oceaan voor de kust van Newfoundland ligt, vergaan langzaam door roest en corrosie. Naar boven halen is geen optie, daarvoor is het wrak na een eeuw te fragiel. Alleen een losgeraakt stuk van de scheepswand is opgetakeld en is nu te bewonderen in het Luxor Hotel in Las Vegas.

Roze verf

Er is maar één manier om het wrak te redden volgens Ballard: een nieuwe laag verf. Hij had het idee al eerder, en herhaalt zijn oproep nu in het tv-programma 'Red de Titanic met Bob Ballard'. Hij heeft een vergunning aangevraagd om de resten van de Titanic onder water schoon te maken en opnieuw te verven , een klus die volgens hem in enkele dagen geklaard kan zijn.

Ballard kwam op het idee toen hij het wrak voor het eerst met eigen ogen zag, in 1985. "Ik keek door het raam en ik zag de scheepswand van de Titanic recht voor me, tien meter van ons af. Aan de onderkant zag ik roze verf en er was daar geen corrosie. Ze hebben die tegen de aangroei van zeeleven aangebracht. En die verf beschermt het wrak na 100 jaar nog steeds."

Dekmantel

In het TV-programma vertelt Ballard over de ontdekking van het wrak in 1985. Hij was toen officier bij de marine, en de hele zoektocht naar de Titanic was een dekmantel, werd later bekend. Eigenlijk ging het erom twee nucleaire onderzeeërs te vinden die in de buurt waren gezonken. Om te voorkomen dat de Sovjet-Unie - de Koude Oorlog was nog niet voorbij - argwaan zou krijgen, kreeg de missie de Titanic als officieel doel.

Na het lokaliseren van de onderzeeërs waren er nog maar een paar dagen om de Titanic te vinden. Toen dat lukte, barstte de bemanning uit in gejuich. Totdat iemand zich afvroeg wat er te vieren was. "Opeens was de Titanic niet meer spoorloos verdwenen. Het schip lag recht onder ons en overal om ons heen waren mensen omgekomen in het water. We beseften dat je op een kerkhof geen feest kan vieren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl