NOS NieuwsAangepast

Mississippi bant abortus uit

De Amerikaanse staat Mississippi heeft een nieuwe abortuswet aangenomen, waardoor regels voor abortusklinieken strenger worden. Het betekent het einde voor de enige abortuskliniek in Mississippi. Vrouwen moeten voortaan naar een andere staat om een zwangerschap te laten beëindigen.

Door de wet moeten abortusartsen patiënten in een lokaal ziekenhuis kunnen laten opnemen. Daar geven veel ziekenhuizen in Mississippi geen toestemming voor. Daarnaast moeten abortusartsen verloskundige of gynaecoloog zijn.

Abortusvrij

Volgens tegenstanders wordt abortus hierdoor in feite volledig in de ban gedaan, want in Mississippi's enige kliniek voldoet slechts een op de drie artsen aan de nieuwe eisen.

De Republikeinse gouverneur Phil Bryant moet de wet nog tekenen. Dat gaat hij zeker doen, zei hij. Met de nieuwe regel wordt "de gezondheid en veiligheid van vrouwen beschermd", verklaarde Bryant. "Als gouverneur blijf ik streven naar een abortusvrij Mississippi."

Mississippi wordt de eerste staat sinds 1973 waar abortus uitgebannen wordt. Sinds dat jaar is abortus in alle 50 staten legaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl