NOS NieuwsAangepast

Google verbetert privacy Street View

Google hoeft het College Bescherming Persoonsgegevens geen boete te betalen. Het CBP had het internetbedrijf in maart vorig jaar een dwangsom van maximaal een miljoen euro opgelegd vanwege privacyschending. Inmiddels voldoet Google aan alle eisen die het CBP had gesteld.

Google overtrad de wet met de auto's die foto's maken voor Street View. Daarmee werden ook persoonlijke gegevens verzameld van mensen die thuis internetten via draadloze netwerken. Alle wifi-routers hebben een uniek nummer, een MAC-adres. Dat werd in combinatie met de locatie van de woning opgeslagen. Met die twee gegevens kan Google meer informatie bemachtigen over de eigenaar van de router.

Eisen

Google overtrad de wet, omdat het niet bekend had gemaakt dat die gegevens werden verzameld. Ook had Google geen mogelijkheid gecreëerd om te voorkomen dat die persoonlijke informatie werd opgeslagen.

Nu is die mogelijkheid is er wel. Ook is nu algemeen bekend dat Google die gegevens verzamelt. Bovendien heeft het bedrijf alle persoonlijke gegevens vernietigd die tussen 4 maart 2008 en 6 mei 2010 zijn verzameld. Daarmee heeft Google voldaan aan de eisen van het College Bescherming Persoonsgegevens.

Google verzamelde in die periode de gegevens van ruim 3,6 miljoen wifi-routers.

Onderzoek

Google is nog niet van het CBP af. Dat doet samen met de andere Europese privacywaakhonden nog onderzoek naar de nieuwe algemene gebruiksvoorwaarden van Google.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl