Donner: koester instituties

Vicepresident Donner van de Raad van State»
Vicepresident Donner van de Raad van State NOS

Juist in financieel onzekere tijden is het belang van de bestaande instituties groot. Dat zegt de Raad van State in zijn verslag over vorig jaar. Het is het eerste verslag onder verantwoordelijkheid van de nieuwe vice-president Donner.

De Raad waarschuwt voor een te makkelijke omgang met instituties, staatsrechtelijke regels en publieke omgangsvormen. "De rol daarvan wordt belangrijker naarmate de maatschappelijke veranderingen sneller gaan", vindt Donner. Als voorbeelden van zulke instituties noemt hij de Raad van State zelf, het Centraal Planbureau en de SER.

Herijken

Volgens hem moeten de politieke zeden en gewoonten af en toe worden herijkt, maar moet dat pas gebeuren als de maatschappij in rustiger vaarwater is gekomen. "De discussie voeren als maatschappelijke veranderingen in een stroomversnelling zitten, betekent het wegnemen van ankerpunten op een moment dat juist houvast nodig is", zegt Donner. "Als de constitutionele verhoudingen worden verrommeld, heeft de eerste die dat doet er politiek gewin bij, maar als iedereen het doet, verliest iedereen," aldus de vice-president.

De Raad van State heeft vorig jaar in zo'n 10 procent van de adviezen zware kritiek op voorstellen van het kabinet geleverd. In 2009 was dat nog 6,5 procent.

Deel deze pagina

Video

Donner: koester instituties

Juist in financieel onzekere tijden is het belang van de bestaande instituties groot. Dat zegt de Raad van State in zijn verslag... over vorig jaar. Het is het eerste verslag onder verantwoordelijkheid van de nieuwe vice-president Donner. De Raad waarschuwt voor een te makkelijke omgang met instituties, staatsrechtelijke regels en publieke omgangsvormen. "De rol daarvan wordt belangrijker naarmate de maatschappelijke veranderingen sneller gaan", vindt Donner. Als voorbeelden van zulke instituties noemt hij de Raad van State zelf, het Centraal Planbureau en de SER.

Audio

  • Raad van State: instituties behouden In de onzekere financiële en economische tijden waarin we nu leven is het belang van instituties heel groot. Dat staat te lezen in... het jaarverslag van de raad van state dat vandaag gepresenteerd is. Politiek redacteur Margreeth Boer vertelt.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 897 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen zich net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 79 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 287 keer afgespeeld

Meer video en audio