NOS NieuwsAangepast

Storing Vodafone nog niet voorbij

De problemen met het netwerk van Vodafone zijn nog niet verholpen. De storing is niet meer zo omvangrijk als gisteren, maar Vodafone-klanten kunnen nog steeds problemen hebben met mobiel bellen, sms'en en internetten, zegt het bedrijf. Wel is zakelijk vast bellen volledig hersteld.

Gisteren is een noodvoorziening opgezet, maar nog niet alle masten zijn daarop aangesloten. Vodafone probeert nu een voor een alle antennes op het vervangende systeem aan te sluiten. "Dat betekent dat het netwerk deels hersteld is, maar dat er nog steeds problemen zijn met bellen en sms'en in de regio."

Oplossing

Vodafone denkt dat het mobiele bel-, sms- en internetverkeer nog vandaag volledig wordt hersteld. Volgens het bedrijf heeft zo'n 10 procent van de klanten die gisteren gedupeerd waren nog last van het probleem. De verwachting is dat de helft van die klanten rond 10.00 uur weer probleemloos kan bellen.

Het oplossen van de storing bij het snelle dataverkeer (3G) duurt waarschijnlijk nog tot morgenmiddag.

Andere netwerken

Minister Verhagen van Economische Zaken zei gisteren dat hij wil kijken of het mogelijk is om klanten bij een grote storing andere telecombedrijven onder te brengen.

Directeur Rob Shuter van Vodafone zegt dat dit technisch heel complex is en dat het tijd kost. "Het is behoorlijk ingewikkeld en het vereist veel overleg tussen de telecombedrijven. We moeten alle klanten handmatig overplaatsen op het andere netwerk, dat gebeurt niet automatisch. Daarnaast moet je zeker weten dat het geen drukte op het andere netwerk veroorzaakt."

Wel zegt Shuter dat een aantal klanten vanochtend als proef is overgeplaatst op het netwerk van T-Mobile en KPN. "Dat lijkt te werken", aldus de directeur van Vodafone. Het is volgens Shuter nog veel te vroeg om dit grootschalig in te voeren als noodoplossing.

Brand

De storing ontstond gisteren door een brand in een centrale van de provider in Rotterdam. Door de storing konden klanten in de regio's Rotterdam, Kennemerland en delen van Den Haag niet bellen, sms'en en internetten. De voicemail-dienst was in het hele land niet te gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl