NOS NieuwsAangepast

Amsterdam geeft illegalen stage

De gemeente Amsterdam gaat illegale jongeren een stageplek aanbieden. Dat heeft de gemeenteraad gisterenavond besloten.

De stad gaat daarmee lijnrecht in tegen het beleid van minister Kamp van Sociale Zaken. Volgens de wet mogen illegalen geen stage lopen, omdat ze geen werk- of verblijfvergunning hebben. Daardoor kunnen ze vaak hun opleiding niet afronden. "Je krijgt geen diploma als je geen stage loopt", zegt wethouder Asscher. "Voor die kinderen is het heel raar als je zegt: je mag naar school, maar je mag geen stage lopen."

Theorie en praktijk

Kamp waarschuwt dat onderwijsinstellingen en werkgevers die illegale jongeren een stage geven, boetes kunnen krijgen van 8000 euro. Volgend jaar wordt dat bedrag verhoogd naar 12.000 euro.

De gemeente is bereid die boetes te betalen. Dat gebeurt met geld uit het 'stoutfonds', dat vorig jaar is opgericht door de Start Foundation, een geldschieter voor projecten om kansarme werkzoekenden aan een baan te helpen. Er zit zeker 150.000 euro in kas.

De Kinderombudsman staat achter het besluit gemeente. Volgens hem bestaat "onderwijs uit theorie en praktijk". Ook de Raad van Europa liet vorig jaar weten dat "stage erbij hoort en niet uitgesloten mag worden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl