NOS NieuwsAangepast

PvdA-Kamerlid Leerdam stopt vanwege 3FM-radiospelletje

Een radiospelletje in de ochtendshow van Giel Beelen heeft ervoor gezorgd dat tijdelijk PvdA-Kamerlid John Leerdam ermee stopt.

Volgens Leerdam heeft hij zich laten verleiden tot uitspraken die de geloofwaardigheid van hemzelf, de Tweede Kamer en zijn partij hebben geschaad.

In het spelletje Gaat 'ie mee of zegt 'ie nee stelt verslaggever Lex Uiting BN'ers en politici vragen over onder andere personen die niet bestaan of al een tijdje dood zijn. Leerdam tuinde er niet een of twee keer in, maar blunderde drie keer.

PvdA-leider Diederik Samsom noemt het een moeilijk, moedig en verstandig besluit, dat hij respecteert. "Het is duidelijk dat na die uitzending de geloofwaardigheid in het geding is, van hemzelf, van de Kamer en van de Partij", aldus Samsom.

Blunders

Dinsdag blunderde Leerdam voor het eerst, toen hij serieus reageerde op nieuws over een verzonnen straatterrorist met de naam Jael Jablabla. Hij zou zelfs met met vicefractievoorzitter Jeroen Dijsselbloem over Jablabla gesproken hebben.

Ook ging hij in op verzonnen uitspraken van oud-premier van Israël Ariël Sharon, die in coma ligt. Vandaag bleek Leerdam ook nog naar muziek van een niet-bestaande band te luisteren. Bekijk de fragmenten onderaan deze pagina.

Geschrokken

Uiting zelf is geschrokken van Leerdams besluit om te stoppen. "Het was maar een geintje", zegt de verslaggever. Hij vindt het onterecht dat de PvdA'er opgestapt is en noemt hem "een van de meest kleurrijke politici".

Op de vraag of het spelletje in Giels show nog doorgaat antwoordt Uiting dat dat nog niet zeker is.

Leerdam wordt opgevolgd door Margot Kraneveldt-Van der Veen die eerder namens de LPF in de Kamer zat.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl