Günter Grass 'antisemiet'

Grass noemde Israël een gevaar voor de wereldvrede»
Grass noemde Israël een gevaar voor de wereldvrede Wikimedia Commons

De Duitse schrijver Günter Grass heeft een storm van kritiek over zich heen gekregen omdat hij Israël een gevaar voor de wereldvrede noemt. De Nobelprijswinnaar voor de literatuur deed dat in een gedicht dat vandaag verscheen in onder meer de Süddeutsche Zeitung, de New York Times en El Pais.

Het gedicht gaat over het conflict met Iran. ''De kernmacht Israël is een bedreiging voor de toch al breekbare wereldvrede", schrijft de 84-jarige Grass in zijn gedicht 'Was gesagt werden muss.' Hij verwijt zichzelf dat hij tot nu toe heeft gezwegen over het gevaar dat volgens hem van Israël uitgaat.

Haatpamflet

Politici en Joodse organisaties in Duitsland betichten Grass van antisemitisme en een valse voorstelling van zaken. De Centrale Raad van Joden in Duitsland noemt het gedicht een haatpamflet. Grass zegt dat hij de hypocrisie van het Westen ten opzichte van Israël zat is.

In 2005 zorgde hij voor opschudding met zijn bekentenis dat hij zich als 15-jarige in de Tweede Wereldoorlog vrijwillig had gemeld bij het leger. Uiteindelijk werd hij als 17-jarige ingedeeld bij de Waffen-SS. Tot dan gold Grass, ook als het ging om het Duitse oorlogsverleden, als een moreel instituut.

Deel deze pagina

Audio

  • Duitse dichter schrijft aanklacht tegen Israël Een gedicht van 69 regels houdt Duitsland bezig. De 84-jarige nobelprijswinnaar Günter Grass heeft een aanklacht geschreven tegen... Israël. Dat land zou een bedreiging zijn voor de wereldvrede. Hem wordt nu antisemitisme verweten.

Video en Audio

Meer video en audio