NOS NieuwsAangepast

Pasgeboren chimpansee Artis dood

In Artis is vanmorgen een chimpansee doodgegaan die op 23 maart in de dierentuin was geboren. Verzorgers zagen moeder Amber verslagen naar haar overleden jong Ajabu kijken, meldt Artis.

Jonge chimpansees klampen zich de eerste weken altijd vast aan hun moeder, maar dat was vanochtend niet meer het geval. De armen en benen van het jong hingen slap, de ogen waren gesloten en het gezichtje was extreem bleek.

Rouw

De doodsoorzaak is nog onbekend, en kan in de komende dagen ook nog niet worden vastgesteld. De artsen willen de moeder en de andere chimpansees eerst de kans geven om te rouwen.

"Amber en de andere chimpansees houden zich nu erg stil en rustig", zegt een woordvoerder. "Het verdriet in de groep is groot. De chimpansees hebben erg veel aandacht voor Amber en proberen voor haar te zorgen. Ook raken ze Ajabu af en toe voorzichtig aan."

Onderzoek doodsoorzaak

De moeder zal het jong waarschijnlijk de eerste dagen nog bij zich dragen. Dan legt ze haar baby in een hoekje en kunnen de andere chimpansees afscheid nemen. Pas daarna kunnen artsen onderzoek doen naar de doodsoorzaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl