NOS NieuwsAangepast

Hard oordeel over NRC zaak-Friso

NRC Handelsblad heeft fout op fout gestapeld bij de berichtgeving over de medische toestand van prins Friso na zijn ongeluk. Dat valt op te maken uit een onafhankelijk rapport dat de krant heeft laten maken.

Hoofdredacteur Vandermeersch maakt in NRC Handelsblad vandaag zijn excuses aan de lezer en de koninklijke familie.

Vandermeersch schakelde oud-Volkskrant-ombudsman Thom Meens in als extern deskundige toen de krant onder vuur kwam te liggen over de Friso-berichtgeving. NRC zou onder meer onjuiste medische informatie naar buiten hebben gebracht en de privacy van de prins hebben geschonden.

Jannetje Koelewijn

De dag na het ongeluk publiceerde NRC een artikel van journaliste Jannetje Koelewijn op basis van wat volgens haar een behandelend arts van Friso was. Er stond onder meer in dat Friso hoogstwaarschijnlijk geen schedelbasisfractuur had. Meens stelt dat het artikel nooit had mogen verschijnen.

De kritiek luidt onder meer dat de krant blindvoer op Koelewijn en haar man, een arts die bij haar in Oostenrijk was. Er is geen wederhoor gepleegd bij de Rijksvoorlichtingsdienst en het journalistieke principe "één bron is geen bron" werd losgelaten.

Meens verwijt de redactie verder dat er nauwelijks discussie is gevoerd over het gebruik van de medische informatie. Hij noemt het ook onbegrijpelijk dat er niet is gesproken over de gekozen vorm van Koelewijns artikel, een persoonlijk verslag in de ik-vorm.

Hard

Vandermeersch noemt het oordeel van Meens hard. We hebben niet beantwoord aan de hoge normen die van ons mogen worden verwacht, zegt hij. Hij biedt de koninklijke familie excuses aan "voor het persoonlijke leed dat we mogelijk hebben vergroot".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl