NOS NieuwsAangepast

Nieuwe sterrenhemel Titanic-film

In de 3D-versie van zijn film Titanic heeft regisseur James Cameron ook de moeite genomen een foutje uit het origineel te verbeteren. Na kritiek van een bekende Amerikaanse astronoom heeft hij de sterrenhemel waar hoofdpersoon Rose naar tuurt, aangepast.

Het was Neil de Grasse Tyson, directeur van het planetarium in New York, al jaren geleden opgevallen dat de stand van de sterren aan het einde van de film niet klopt. "Ze kan de sterren maar op één manier gezien hebben en dit was de verkeerde", meent Tyson. "En het was niet alleen de verkeerde lucht, de linkerkant was gewoon het spiegelbeeld van de rechterkant. Dat is niet alleen fout, maar ook gewoon lui."

Perfectionist

Tyson mailde zijn bevindingen naar Cameron, die deze week tegen een Brits magazine verzuchtte: "Ik kreeg een humeurig berichtje van hem dat op die datum, op die plek in de Atlantische Oceaan nooit deze sterrenhemel te zien kon zijn geweest. Als perfectionist, had ik dat moeten weten en had ik de juiste sterrenhemel moeten gebruiken."

"Dus zei ik: 'Ok, klojo, stuur me maar de juiste stand voor 15 april 1912, 4.20 's nachts en dan verwerk ik het in de film.' En zo is dat ene shot aangepast."

Cameron brengt zijn kassucces uit 1997 dit jaar opnieuw uit vanwege de herdenking van de ramp. Die was dit jaar 100 jaar geleden. Aanstaande vrijdag gaat de nieuwe filmversie in Nederland in première.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl