Tipgever fiscus blijft anoniem

De Belastingdienst»
De Belastingdienst Foto: ANP

De Belastingdienst hoeft de identiteit van een tipgever die gegevens van honderden zwartspaarders verstrekte, toch niet openbaar te maken. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door vier vermeende zwartspaarders.

De tipgever verstrekte gegevens van mensen die in Luxemburg een geheime rekening hadden. Die kregen daarop een naheffing.

De geheimhoudingskamer van de rechtbank in Arnhem oordeelde eerder dit jaar dat de identiteit van de tipgever wel bekend zou moeten zijn, zodat de veronderstelde zwartspaarders zijn betrouwbaarheid zouden kunnen toetsen. Dat is van belang omdat voor mensen die weigeren mee te werken aan onderzoek door de Belastingdienst, een omgekeerde bewijslast geldt: zij moeten aantonen dat zij niets verkeerd hebben gedaan.

Weigeren

Maar de Belastingdienst bleef weigeren. De veronderstelde zwartspaarders spanden daarop een kort geding aan bij de rechtbank in Den Haag. Die heeft nu bepaald dat de uitspraak van de rechtbank in Arnhem niet betekent dat de Belastingdienst 'absoluut gehouden' is om de identiteit te onthullen.

Staatssecretaris Weekers van Financiƫn heeft altijd gezegd dat hij de identiteit van de tipgever pas zou prijsgeven als de Hoge Raad hem daartoe zou dwingen.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4735 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5938 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4825 keer afgespeeld

Meer video en audio