NOS NieuwsAangepast

De man van 32 miljard

Zo lang de onderhandelingen op het Catshuis over de bezuinigingen duren, maakt politiek redacteur Dominique van der Heyde elke maandag de balans op.

Vorige week scheerde het kabinet Rutte I langs de rand van de afgrond. Als Geert Wilders het voor gezien had gehouden had premier Rutte nog een tijdje kunnen voortmodderen; laverend met zijn minderheidskabinet tussen alle partijen in de Tweede Kamer, met een uitgekleed regeer- en gedoogakkoord en een halfbakken bezuinigingsplan om Brussel tevreden te stellen.

VVD en CDA zouden na verkiezingen niet nogmaals met Geert Wilders in zee zijn gegaan. Wilders had zich teruggetrokken op een eiland in de oppositiebankjes, om vooral tegen de islam te strijden en tegen Europa. En premier Rutte zou wellicht plaats hebben moeten maken voor premier Roemer.

Geert Wilders sloeg dan ook de spijker op z'n kop, afgelopen donderdag, met zijn pesterige tweet: 'Oppositie in moeilijke fase!'. Die oppositie heeft voorlopig weer het nakijken. De drie coalitiepartijen, VVD, PVV en CDA hebben hun lot geheel aan elkaar verbonden.

Henks en Ingrids

Rutte, Wilders en Verhagen komen er nu zeker uit in het Catshuis en verspijkeren de Nederlandse economie dan voor 32 miljard euro in totaal: 18 miljard uit het gedoogakkoord en nu nog eens 14 miljard euro. Ingrijpende maatregelen, die tot veel protest en onrust zullen gaan leiden onder de kiezers. Maar de drie kunnen niet meer terug.

Geert Wilders' PVV zal veel 'Henks en Ingrids' aan de SP kwijtraken. Het CDA van Maxime Verhagen blijft gespleten vanwege de rechtse samenwerking en het snijden in het ontwikkelingsgeld. Mark Rutte is bezig - zo zegt hij zelf - met de grootste opgave uit de Nederlandse parlementaire geschiedenis. En dat doet hij stapje voor stapje, lachend langs de afgrond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl