WOB-verzoek slachtoffers Alphen

Tristan van der Vlis schoot in De Ridderhof zes mensen en zichzelf dood»
Tristan van der Vlis schoot in De Ridderhof zes mensen en zichzelf dood ANP

Twee slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn willen weten welke fouten er zijn gemaakt bij het verlenen van een wapenvergunning aan de schutter, Tristan van der Vlis. Hun advocaat heeft daarvoor een beroep gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

In de zaak rond het schietdrama is nooit duidelijk geworden wie er verantwoordelijk is voor de fouten bij het verlenen van de vergunning. Van der Vlis zat in 2006 enige tijd in een inrichting. Toch kreeg hij later een wapenvergunning.

Informatie achtergehouden

Volgens de advocaat is er essentiële informatie achtergehouden, onder meer over de namen en opleidingen van degenen die de aanvragen hebben behandeld.

Ook wil hij alle mappen, e-mails en aantekeningen hebben die zijn gemaakt bij de behandeling van de aanvraag. Zo is er onduidelijkheid over een e-mail aan een politiemedewerker die de aanvraag voor een wapenvergunning in 2008 moest beoordelen.

Mogelijk bevatte een bijgevoegd tekstbestand informatie over de psychische gesteldheid van de dader. De agent had dan de vergunning niet mogen verlenen. Maar het bestand bleek vorig jaar zoek te zijn geraakt.

Schietpartij

De twee slachtoffers waren op het moment van de schietpartij in De Ridderhof, het winkelcentrum waar Van der Vlis bijna een jaar geleden zes mensen doodschoot. Eén van de twee liep een schotwond op, de ander kon op tijd dekking zoeken.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 10566 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 1233 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 1058 keer afgespeeld

Meer video en audio