WOB-verzoek slachtoffers Alphen

Tristan van der Vlis schoot in De Ridderhof zes mensen en zichzelf dood»
Tristan van der Vlis schoot in De Ridderhof zes mensen en zichzelf dood ANP

Twee slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn willen weten welke fouten er zijn gemaakt bij het verlenen van een wapenvergunning aan de schutter, Tristan van der Vlis. Hun advocaat heeft daarvoor een beroep gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

In de zaak rond het schietdrama is nooit duidelijk geworden wie er verantwoordelijk is voor de fouten bij het verlenen van de vergunning. Van der Vlis zat in 2006 enige tijd in een inrichting. Toch kreeg hij later een wapenvergunning.

Informatie achtergehouden

Volgens de advocaat is er essentiële informatie achtergehouden, onder meer over de namen en opleidingen van degenen die de aanvragen hebben behandeld.

Ook wil hij alle mappen, e-mails en aantekeningen hebben die zijn gemaakt bij de behandeling van de aanvraag. Zo is er onduidelijkheid over een e-mail aan een politiemedewerker die de aanvraag voor een wapenvergunning in 2008 moest beoordelen.

Mogelijk bevatte een bijgevoegd tekstbestand informatie over de psychische gesteldheid van de dader. De agent had dan de vergunning niet mogen verlenen. Maar het bestand bleek vorig jaar zoek te zijn geraakt.

Schietpartij

De twee slachtoffers waren op het moment van de schietpartij in De Ridderhof, het winkelcentrum waar Van der Vlis bijna een jaar geleden zes mensen doodschoot. Eén van de twee liep een schotwond op, de ander kon op tijd dekking zoeken.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Recordaantal bezoekers voor Sail in Kampen Video Een recordaantal bezoekers voor het paasevenement Sail in Kampen. Ongeveer 70.000 mensen kwamen...19 apr 2014, 2913 keer afgespeeld
  • » Boko Haram eist bomaanslag op Video De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse...19 apr 2014, 554 keer afgespeeld
  • » Pasen in Zwolle kleurt blauw Video Zwolle beleeft een bijzondere Pasen, want PEC Zwolle speelt de bekerfinale, tegen Ajax, in...19 apr 2014, 1755 keer afgespeeld

Meer video en audio