NOS NieuwsAangepast

Suriname bespreekt amnestiewet

Het Surinaamse parlement vergadert momenteel over de omstreden amnestiewet. Mogelijk wordt meteen na de vergadering gestemd, maar dat kan ook op een later moment gebeuren.

De wet maakt het mogelijk dat president Desi Bouterse en andere verdachten in het proces over de Decembermoorden amnestie krijgen.

Kritiek

Waarschijnlijk zal een meerderheid van het Surinaamse parlement de amnestiewet goedkeuren. Coalitiepartner Pertjajah Luhur, de partij van oud-parlemenstvoorzitter Paul Somohardjo, besloot vorige week in te stemmen met de wet.

Internationaal is er grote kritiek op de amnestiewet. Onder meer Frankrijk en de Verenigde Staten hebben hun zorgen geuit. Ze wijzen op het belang van de scheiding der machten in een democratische rechtsstaat. Nederland wil een gezamenlijke verklaring van de Europese Unie tegen de wet.

Zitting

Het strafproces rond de Decembermoorden nadert zijn ontknoping. Op 13 april worden de strafeisen bekend gemaakt. Die zitting gaat volgens verschillende Surinaamse juristen gewoon door, ongeacht de uitkomst van de stemming in het parlement, meldt de website Starnieuws.

Zowel de advocaat van de nabestaanden, Freddy Kruisland, als de raadsman van Bouterse, Irwin Kanhai, zeggen tegen de website dat de amnestiewet de zitting niet kan voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl