NOS NieuwsAangepast

NPO: minder voetbal bij omroep

De NOS kan niet meer zowel de Eredivisie als de Champions League uitzenden. Het zijn gevolgen van de bezuinigingsplannen van het kabinet op de publieke omroep. Dat zegt Henk Hagoort, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

In een brief aan minister Van Bijsterveldt voor Media heeft Hagoort dit weekend de definitieve bezuinigingsplannen van de NPO uitgelegd. Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over de nieuwe Mediawet, het juridische fundament onder de veranderingen.

Maar volgens Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS, betekent minder geld niet automatisch minder voetbal. "Zie wat er gebeurd is met de enorme prijsverschillen van voetbalrechten door de komst en het verdwijnen van Talpa en eerder Sport7. Daar zat een wereld van verschil tussen."

"We kunnen niet alle sport blijven doen die we nu doen", vertelt Hagoort. "We zijn gewend aan én Eredivisie én Champions League. Als die contracten zijn afgelopen, kunnen we niet meer allebei betalen. Dat betekent dat de NOS sportcontracten moet gaan kopen met iets minder geld in de portemonnee, en van daaruit keuzes moet gaan maken."

Vraag en aanbod

De Jong wijst erop dat de prijsontwikkeling van de televisierechten bepaalt hoeveel contracten bemachtigd kunnen worden. "Welke dat zijn of niet zijn is op dit moment onmogelijk te beantwoorden. Het is immers een kwestie van vraag en aanbod."

"Het is wel duidelijk dat er een beweging gaande is dat het voetbal steeds meer richting betaaltelevisie opschuift. Daarmee is de kijker aanzienlijk duurder uit dan bij de NOS. De hele NOS (nieuws, sport, evenementen) kost een gezin immers nog geen 1,50 euro per maand."

Ontslagen

In het definitieve plan van de NPO staat ook dat de omroepen meer buitenlandse series en langere Nederlandse series moeten gaan uitzenden. Daarmee wordt op ontwikkelingskosten en bijvoorbeeld decors bespaard.

In totaal moet 200 miljoen euro bezuinigd worden, 22 procent op de begroting van de publieke omroepen. Om te snijden in de budgetten verdwijnen nog dit jaar 620 voltijdbanen. Bij NPO zelf wordt een kwart van de werknemers voor het einde van dit jaar ontslagen. Ook de andere omroepen willen het merendeel van de ontslagen voor het eind van dit jaar afhandelen. Bij de landelijke publieke omroep werken 4000 mensen.

Het aantal omroepen gaat door fusies terug van 21 naar acht. Het nieuwe omroepmodel moet in 2016 zijn ingevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl