NOS NieuwsAangepast

Agenten Kunduz slecht gemonitord

Bij het opleiden van Afghaanse politieagenten in Kunduz worden niet alle afspraken met de Tweede Kamer nageleefd. Volgens journalisten van Nieuwsuur en de Volkskrant zijn zeker vijf Afghaanse agenten in Kunduz na hun opleiding door Nederlandse trainers betrokken geraakt bij vuurgevechten.

Defensie moet zelf de ex-studenten actief volgen, maar volgens de journalisten gebeurt dat in de praktijk niet. Bevelhebber kolonel Van der Zee erkent desgevraagd dat er niet periodiek wordt nagebeld.

Vervolgopleiding

Het leerlingvolgsysteem van Defensie zou alleen personalia van de agenten bevatten. Daarmee wordt een belofte van het kabinet aan het parlement gebroken, zeggen de onderzoekers.

Nieuwsuur en de Volkskrant spraken met 31 van de 60 agenten die de 8-weekse basisopleiding hebben afgerond. Opmerkelijk is dat geen van hen iets heeft gehoord over de 10-weekse vervolgopleiding die het kabinet heeft beloofd.

Achtervolging

De afgestudeerde agenten werken bijna allemaal in districten waar het voor de politietrainers te gevaarlijk is om praktijkbegeleiding te geven.

Volgens de vijf agenten die zeggen dat ze hebben geschoten, gebeurde dat uit zelfverdediging. In enkele gevallen zouden ze de achtervolging hebben ingezet op de Taliban.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl