NOS NieuwsAangepast

Mes in aantal mbo-opleidingen

Minister van Bijsterveldt dringt het aantal mbo-opleidingen terug. Studies die weinig uitzicht bieden op een baan, moeten worden beperkt of geschrapt. Dat schrijft de minister van Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer.

Het ministerie wil het onderwijssysteem hervormen. De overheid wil opleidingen in de toekomst accrediteren via een licentiesysteem. Opleidingen die niet aan de eisen voldoen, komen dan niet meer in aanmerking voor een nieuwe licentie. Het systeem moet er ook voor zorgen dat specialistische beroepsopleidingen waar maar weinig belangstelling voor is, beschermd worden.

Tot nu toe mochten mbo-instellingen zelf bepalen welke opleidingen ze aanbieden. Zo zijn er de afgelopen jaren veel populaire studies bijgekomen, die nauwelijks perspectief op de arbeidsmarkt bieden, zoals de opleidingen Artiest, Sport en Bewegen en Mediavormgeven.

Perspectief

Van Bijsterveldt wil dat studenten vooraf kunnen zien wat het perspectief is van hun nieuwe studie. In een studiebijsluiter moet informatie komen te staan over de kans op een baan, het niveau van de opleiding en het gemiddelde startsalaris.

De maatregel van vandaag past in een breder pakket van maatregelen van de minister, die het mbo-onderwijs moeten verbeteren. Zo kondigde ze vorige week aan dat een groot deel van de opleidingen drie jaar moet duren, in plaats van vier jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl