Kamer kritisch over tbs-plan Teeven

Pieter Baan Centrum»
Pieter Baan Centrum NOS

De Tweede Kamer is zeer kritisch over het plan van staatssecretaris Teeven om medische gegevens van verdachten van zware misdrijven te openbaren. Een meerderheid vindt dat hij zijn voorstel moet aanpassen.

Het gebeurt geregeld dat verdachten weigeren mee te werken aan psychologisch onderzoek door het Pieter Baan Centrum. Op die manier hopen ze tbs te ontlopen. Uit onderzoek blijkt dat bij weigeraars tbs inderdaad minder vaak wordt opgelegd. In plaats daarvan krijgen ze dan gevangenisstraf en die duurt meestal veel minder lang.

Om toch te kunnen bepalen of iemand een psychische stoornis heeft, wil Teeven bij de rechtszaak inzage in het medisch dossier, maakte hij vorig jaar bekend. Een Kamermeerderheid vindt dat te ver gaan.

Redmiddel

De Kamer vindt dat een inbreuk op het medisch beroepsgeheim. Regeringspartij CDA is bang dat mensen met psychische problemen geen hulp meer zoeken als ze weten dat die informatie later kan bijdragen aan hun eigen veroordeling. Het CDA kan zich wel voorstellen dat er meer mogelijk wordt dan nu, maar pas nadat iemand schuldig is bevonden.

Coalitiegenoot VVD wil meer waarborgen dat de maatregel alleen als laatste redmiddel wordt ingezet. Alleen echt relevante medische informatie mag openbaar worden.

Desastreus

Oppositiepartij PvdA zegt dat de maatregel stoer klinkt, maar noemt de gevolgen desastreus. "Als mensen niet meer naar de psychiater gaan, dan kunnen we hen helemaal niet meer behandelen voor hun stoornis," aldus de PvdA.

Teeven debatteert vandaag met de Tweede Kamer over zijn voorstel.

Deel deze pagina

Video

  • video Kamer keert zich tegen tbs-plan Teeven Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie krijgt de wind van voren in de Tweede Kamer. Teeven wil... dat de rechter de medische dossiers kan inzien. Bijvoorbeeld van misdadigers die weigeren mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek.
  • video CDA dwarsboomt tbs-plan Teeven Het CDA in de Tweede Kamer dwarsboomt het plan van staatssecretaris Teeven om de rechter toegang te geven tot... medische dossiers van verdachten van zware misdrijven. Een meerderheid in de Kamer wil nu dat Teeven zijn plan aanpast.

Audio

  • 'Kamer vindt dat Teeven nu te ver gaat' Veel kritiek uit de Tweede Kamer op het plan van staatssecretaris Teeven om medische gegevens van zware misdadigers openbaar te... maken. Dat bleek vandaag tijdens een wetgevingsoverleg in de Kamer. Toch zet Teeven zijn plan door. Peter Blok doet verslag.
  • Barth (GGZ): Teeven schiet met kanon op mug De Tweede Kamer is zeer kritisch over het plan van staatssecretaris Teeven om medische gegevens van verdachten van zware misdrijven... te openbaren. Marleen Barth is voorzitter van GGZ Nederland.
  • CDA: plan Teeven logisch, maar zorgelijk Het CDA blokkeert plannen van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie om de medisch dossiers van verdachten te... openbaren. Volgens CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg presenteert Teeven de verkeerde oplossing voor het probleem.
  • Kamer: tbs-plan Teeven gaat te ver Een forse inbreuk op het medisch beroepsgeheim. Zo noemt de Tweede Kamer de plannen van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en... Justitie om medische dossiers van verdachten van zware misdrijven openbaar te maken. Steeds vaker weigeren die mee te werken aan psychologisch onderzoek bij het Pieter Baan Centrum uit angst voor tbs. Denk aan Robert M. in de Amsterdamse Zedenzaak, die lang heeft geprobeerd onderzoek tegen te houden. Politiek verslaggever Michiel Breedveld.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4008 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5124 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4143 keer afgespeeld

Meer video en audio