NOS NieuwsAangepast

Dreigbrief aan banken om Falklands

Argentinië dreigt banken en bedrijven die Groot-Brittannië adviseren bij het zoeken naar olie op de Falkland-eilanden met juridische stappen. The Sunday Telegraph meldt dat zeker vijftien banken een dreigbrief hebben gekregen.

Onder meer Goldman Sachs, Royal Bank of Scotland en Barclays Capital zouden de brief hebben ontvangen. Daarin staat dat het adviseren bij het zoeken naar olie op de Falkland-eilanden een schending is van internationale regels. Op welke wet Argentinië dat baseert, is onduidelijk.

De eilanden in de zuidelijke Atlantische Oceaan zijn eigendom van Groot-Brittannië, maar ook Argentinië maakt er aanspraak op.

Spanning

Het is dertig jaar geleden dat de Falkland-oorlog begon. De Argentijnen veroverden en bezetten de 'Malvinas' op 2 april 1982. Groot-Brittannië won de korte maar hevige oorlog.

De afgelopen weken zijn de spanningen tussen de twee landen opgelopen. Volgens Argentinië stuurde Groot-Brittannië in februari een onderzeeër met kernwapens naar de Falkland-eilanden. De Britse VN-ambassadeur noemde die beschuldiging "aantoonbaar absurd".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl