Flinke toename ghb-slachtoffers

GHB in pure, vaste vorm»
GHB in pure, vaste vorm ANP

De laatste jaren komen steeds meer gebruikers van de drug ghb in het ziekenhuis terecht. Ook blijkt dat het middel, ondanks de bijnaam partydrug, vooral thuis wordt gebruikt.

In 2005 moesten een paar honderd mensen naar het ziekenhuis, vorig jaar waren dat er 1200. Bij mannen was sprake van een verviervoudiging van het aantal slachtoffers. De Stichting Consument en Veiligheid verwacht dat die stijging doorzet.

De stichting heeft het ghb-gebruik onderzocht in opdracht van het KRO-televisieprogramma Brandpunt dat er vanavond een uitzending aan wijdt.

Geschrokken

De consumentenstichting is geschrokken. "Ik vind de cijfers alarmerend. Het is een enorme stijging en het blijft niet beperkt tot op straat en het partycircuit", zegt woordvoerder Meijer.

In 75 procent van de gevallen wordt ghb thuis gebruikt. Meijer noemt dat zorgwekkend omdat het bij die groep moeilijk is te controleren of er iets fout gaat.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » "Guldens, florijnen en dukaten" Audio De Nederlandsche Bank viert het 200-jarig bestaan. Door de oprichting van De Nederlandsche Bank...24 apr 2014, 7 keer afgespeeld
  • » Windenergie is onnodig duur Video Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Dat komt doordat de overheid de grondprijzen, kunstmatig hoog...24 apr 2014, 405 keer afgespeeld
  • » "Asielbeleid nog altijd onder de maat" Video Het asielbeleid in Nederland is nog altijd niet humaan genoeg. Dat zegt stichting VluchtelingenWerk...24 apr 2014, 202 keer afgespeeld

Meer video en audio