NOS NieuwsAangepast

Falkland-oorlog 30 jaar

Precies dertig jaar geleden veroverden Argentijnse troepen een klein stukje Groot-Brittannië. Wel een stukje dat dichter bij Argentinië ligt dan bij Engeland. De Falklandeilanden liggen zo'n 500 kilometer voor de Argentijnse kust. Argentinië maakte er al jaren aanspraak op en nam op 2 april 1982 de eilanden in.

74 dagen later was de Falkland Oorlog afgelopen en hadden de Britten hun eilanden gewoon weer terug. Daarvoor betaalden ze wel een hoge prijs. Op de dag dat de Argentijnen de Falklandeilanden innamen, stuurde de regering van Margareth Tatcher een armada naar de andere kant van de wereld. In een oorlog van 74 dagen kwamen meer dan 900 mensen om, vooral Argentijnse en Britse militairen.

3000 inwoners

Dat alles voor een groep eilanden waarop maar zo'n 3000 mensen wonen. Voor Groot-Brittannië zijn de eilanden vooral van strategisch belang. Er zit een militaire basis en de eilanden zijn een goede springplank naar de zeeën rond de zuidpool.

Maar ook voor Argentinië zijn de eilanden nog steeds belangrijk. Groot-Brittannië mag het land militair verslagen hebben, Argentinië blijft erbij dat zij recht hebben op 'las Malvinas', zoals zij de eilanden noemen.

En dus kwam het de afgelopen tijd ook weer tot verschillende conflicten. Zeker omdat vorig jaar werd bevestigd dat er olie opgepompt kan worden rond de eilanden. En dus was er een rel toen vorige maand prins William op missie ging op de Falklandeilanden.

Diplomatieke oorlog

Het conflict tussen Groot-Brittannië en Argentinië gaat veel verder dan relletjes. Vooral Argentinië lijkt dit jaar een diplomatiek offensief gestart. Buurlanden steunen openlijk de Argentijnse claim op de Falklandeilanden, Argentinië zelf roept op tot een boycot van Britse producten en het land diende zelfs een klacht in tegen Groot-Brittannië bij de VN.

Op de Falklandeilanden zelf leeft het conflict ook nog op een hele andere manier. Stranden rond de bewoonde gebieden van de eilanden zijn niet te betreden. Er liggen nog landmijnen die de Argentijnen daar neer legden om de dorpen te verdedigen tegen de Britten. En de laatste maanden is er weer steeds meer militaire activiteit rond de eilanden. De Britten sturen er troepen heen. Bewoners maken zich zorgen over een nieuwe oorlog.

Mocht zo'n oorlog er komen dan lijkt het wel duidelijk dat de inwoners van de eilanden aan de kant van de Britten staan. De bevolking voelt zich Brits en lijkt geen enkele behoefte te hebben aan een nationaliteitsverandering. Maar omdat het inwonertal zo klein is en Argentinië zo dicht bij, ligt het gevaar van een Argentijnse verovering altijd op de loer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl