NOS NieuwsAangepast

'Syriërs recht op zelfverdediging'

De Turkse premier Erdogan heeft gezegd dat de Syriërs het recht hebben om zich te verdedigen tegen het leger van president Assad. Dat zei hij aan het begin van de Syrië-conferentie in Istanbul.

"Als de Veiligheidsraad zijn verantwoordelijkheid niet waarmaakt, dan heeft de internationale gemeenschap geen andere keuze dan het recht op zelfverdediging van de Syriërs te respecteren", aldus Erdogan.

De ministers van Buitenlandse Zaken van zo'n tachtig landen zijn erbij om de druk op het regime van Assad te verhogen. Onder hen is de Amerikaanse minister Clinton. Er wordt onder meer gesproken over financiële hulp voor slachtoffers van het geweld en de over belangrijkste oppositiegroep. Clinton heeft gezegd dat de VS communicatiemiddelen gaat verstrekken aan de Syrische oppositie.

Rusland, Irak en Iran zijn niet bij de conferentie.

Vredesplan

De regering in Damascus beloofde deze week het plan van de internationale gezant Annan uit te voeren, maar velen betwijfelen of dat zal gebeuren. Het houdt onder meer in dat alle partijen in het conflict het geweld staken en de humanitaire hulp aan de slachtoffers garanderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl