NOS NieuwsAangepast

Sleutels en menu Titanic geveild

Een menukaart van het laatste avondmaal aan boord van de Titanic heeft op een veiling in Groot-Brittannië ruim 90.000 euro opgebracht. Bij de veiling werd ook een set sleutels verkocht die de scheepsramp overleefde.

Het menu behoorde toe aan eersteklaspassagier Washington Dodge. De bankier uit San Francisco was samen met zijn vrouw en 4-jarige zoon onderweg naar huis toen hun schip op de ijsberg voer. Alledrie gezinsleden overleefden de ramp, maar ruim 1500 anderen kwamen om.

Inkijkje

"Dit stuk geeft een inkijkje in het luxe leven van de eersteklaspassagiers", meent de veilingmeester. "Het restaurant van de Titanic gold als het beste ter zee en er waren meer dan veertig verschillende keuzes voor de lunch." Dodge kon op de 14de april bijvoorbeeld kiezen voor kip a ala Maryland, consommé of zalm.

Toen mevrouw Dodge met haar zoon in reddingsboot 5 terechtkwam, zat het menu nog in haar tas. Dodge zelf bleef in eerste instantie aan boord, maar werd door een steward die hem kende in een andere reddingsboot gezet.

Zwemmen

Een ander topstuk tussen de 370 kavels waren de sleutels van bemanningslid Samuel Hemmings, die van de hand gingen voor 70.000 euro. Hemmings kreeg van kapitein Smith persoonlijk de opdracht alle reddingsboten van lampen te voorzien en gebruikte deze sleutels om die uit de opslag te halen.

Hemmings overleefde de ramp ternauwernood. Hij verliet het schip niet aan boord van een reddingssloep, maar kwam in het water terecht toen de Titanic ten onder ging. Na enkele meters zwemmen werd hij als een van de weinigen opgevist uit het water door inzittenden van een sloep. De sleutels had hij op dat moment nog bij zich.

Liefhebbers konden verder nog bieden op enkele originele stukken van de Titanic, zoals een stuk vloerbedekking dat werd bewaard tijdens de bouw van het schip en een stuk wrakhout van de beroemde grand staircase, dat werd opgevist na de ramp.

'Uncle Harry'

Ook gingen er enkele poststukken van de hand, zoals een brief die eerste stuurman Wilde aan boord schreef aan zijn nichtje. Enkele dagen voor dat het schip zou uitvaren, schreef 'Uncle Harry' dat de bemanning nog druk bezig was alles op tijd klaar te krijgen.

"Het is een prachtig schip, het nieuwste van het nieuwste in scheepsbouw", schreef hij trots. "We vertrekken op woensdag en zijn dan over 17 dagen weer terug. Hoop jullie allemaal snel te zien."

Wilde zou precies een week later omkomen bij de scheepsramp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl