NOS NieuwsAangepast

Toearegs Mali veroveren Gao

De militairen die onlangs een coup pleegden in Mali hebben een belangrijke stad verloren. Het noordelijke Gao is in handen gevallen van Toeareg-rebellen.

De Malinese coupleider Sanogo zegt dat het leger de stad heeft opgegeven om gevechten in woonwijken te voorkomen.

In Gao ligt de grootste legerbasis van het noorden. Ook die is nu in handen van de Toearegs. Volgens ooggetuigen is er zwaar gevochten. Over slachtoffers is niets bekend.

Onafhankelijkheid

De militaire coupplegers in Mali hebben in het noorden van het land nu alleen nog de stad Timboektoe in handen. Eerder veroverden de Toeareg-rebellen de stad Kidal.

De rebellen vechten in het noorden voor een onafhankelijke staat en krijgen daarbij hulp van een groep die gelieerd is aan al-Qaida.

Sancties

Intussen eist de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) dat de militairen voor maandag de macht afstaan. De Ecowas dreigt met sancties als de coupplegers vasthouden aan de macht.

De staatsgreep van de militairen in Mali was deels het gevolg van de onvrede onder militairen over hun bewapening. Het leger heeft dit jaar een aantal pijnlijke nederlagen geleden tegen de noordelijke rebellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl