NOS NieuwsAangepast

Oppositie wil opheldering Leers

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen opheldering over uitspraken van minister Leers over de Angolese asielzoeker Mauro. Volgens Trouw heeft Leers in Angola gezegd dat Mauro heeft gelogen over zijn naam en geboortedatum en dat "wie de boel belazert niet kan blijven".

De woordvoerder van Leers benadrukt dat Leers alleen maar algemene opmerkingen heeft gemaakt over het asielbeleid en dat daar geen conclusies uit kunnen worden getrokken voor de kwestie-Mauro. "Het was al bekend dat hij heeft gejokt en dat is hem voor zijn studievisum niet aangerekend," zegt de woordvoerder. Mauro mag zijn opleiding gewoon in Nederland afmaken.

'Paaien'

De PvdA vindt dat Leers persoonlijk snel een eind moet maken aan de onduidelijkheid over wat hij nu precies heeft gezegd. En GroenLinks beschuldigt Leers ervan dat hij de PVV probeert te paaien over de rug van Mauro. Regeringspartij CDA benadrukt dat wel of niet jokken in de zaak-Mauro geen rol mag spelen.

De kwestie-Mauro was vorig jaar onderwerp van discussie in de Tweede Kamer. De jongen dreigde te worden uitgezet, maar kreeg uiteindelijk een studievisum, voorlopig voor een jaar.

Politici van onder meer Leers' eigen CDA zinspeelden op de mogelijkheid dat in de tussentijd een definitief verblijf voor Mauro kan worden geregeld. Zo werd geopperd dat hij een verblijfsvergunning krijgt toegewezen als kennismigrant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl