NOS NieuwsAangepast

Zorgverzekeraars nemen meer tijd

Door research-redacteur Hugo van der Parre

De zorgverzekeraars en de ziekenhuizen onderhandelen ook na 1 april verder over contracten voor de zorg. De deadline van 1 april die vorig jaar met minister Schippers van Volksgezondheid is afgesproken wordt daarmee overschreden. Dat blijkt uit gesprekken van de NOS met de betrokken partijen.

In de zomer van vorig jaar is tussen zorgverzekeraars, ziekenhuizen en het ministerie van VWS het zogeheten Hoofdlijnenakkoord gesloten. Daarin is afgesproken dat de kosten van de ziekenhuiszorg dit jaar maximaal 2,5 procent mogen stijgen, veel lager dan de min of meer gebruikelijke stijging van ongeveer 5 procent per jaar.

Elke zorgverzekeraar moet met elk ziekenhuis afzonderlijk een contract sluiten over de hoeveelheid behandelingen voor 2012. En dat moest op 1 april rond zijn.

Vorderingen geboekt

Tot voor kort liepen de onderhandelingen niet lekker. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars verweten elkaar dat ze het onderste uit de kan wilden: ziekenhuizen zouden te veel willen groeien, zorgverzekeraars zouden veel te zuinig willen inkopen.

De uitkomst van de onderhandelingen is ook van belang voor de patiënt, want die kan in de toekomst alleen terecht in een ziekenhuis waarmee zijn zorgverzekeraar een overeenkomst heeft gesloten.

Onder druk van de deadline zijn de afgelopen weken vorderingen geboekt. De vier grote zorgverzekeraars - Achmea, CZ, VGZ en Menzis - willen ook na 1 april verder onderhandelen om tot een goed resultaat te komen.

Vertrouwen

Woordvoerders zeggen dat ze er vertrouwen in hebben dat met alle ziekenhuizen contracten gesloten zullen worden. "En als het daarvoor nodig is om nog een paar weken langer te praten, doen we dat", aldus een woordvoerder van VGZ. Hetzelfde signaal komt van Menzis en CZ.

De grootste zorgverzekeraar van het land, Achmea, zegt dat het juist de afgelopen dagen heel hard ging. Elke dag kwamen er wel vier vijf of zes contracten bij. En ook dit weekeinde wordt er volop onderhandeld. Exacte informatie over met wie op dit moment wel of niet een contract is gesloten, willen de zorgverzekeraars niet geven.

Financiering in gevaar

De ziekenhuizen zelf zijn minder te spreken over de gang van zaken. Een woordvoerder van de NVZ, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, heeft de indruk dat er nog vrij veel ziekenhuizen zijn zonder contract. De NVZ wijst er op dat de financiering van de ziekenhuizen in gevaar kan komen, als het nog lang duurt voordat de contracten rond zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl