NOS NieuwsAangepast

Spion hoorde bij Duits netwerk

De zaak rond de Nederlandse ambtenaar die is opgepakt op verdenking van spionage, houdt verband met een grote spionagezaak die vorig jaar in Duitsland aan het rollen kwam. Dat bevestigen bronnen tegenover de NOS.

Het Russische echtpaar waar de 60-jarige man uit Den Haag zijn informatie aan zou hebben verkocht, werd in 2011 opgepakt in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Dat zorgde voor ophef, omdat het de eerste Russische spionnen waren die werden gearresteerd sinds de eenwording van Duitsland in 1989.

Ontmaskerd

De 51-jarige Russiche vrouw werd in oktober 2011 op heterdaad betrapt toen ze een gecodeerde boodschap beluisterde. Ze zou samen met haar eveneens 51-jarige echtgenoot werken voor de Russische buitenlandse inlichtingendienst SVR. Volgens het Openbaar Ministerie in Duitsland waren ze waarschijnlijk al sinds 1988 actief als spion, eerst nog in het toenmalige West-Duitsland.

Dat dit spionnenechtpaar werd ontmaskerd, was volgens Duitse media een direct gevolg van de arrestatie van tien Russische spionnen in de Verenigde Staten in de zomer van 2010.

Getipt

De tien werden anderhalve week na hun arrestatie geruild tegen een aantal Amerikaanse spionnen. Duitse media berichtten destijds dat de Amerikaanse autoriteiten daarna de Duitse veiligheidsdienst hebben getipt over het Russische echtpaar.

De opgepakte Nederlander kwam bij de Duitse justitie in beeld tijdens het onderzoek naar het echtpaar. Duitsland lichtte vervolgens het Nederlandse OM in. Justitie denkt dat de man gedurende 7 jaar vertrouwelijke informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft verkocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl