NOS NieuwsAangepast

Apple verzweeg misstanden lang

Apple heeft jarenlang ontkend dat er veel mis was in de Chinese fabrieken waar de Apple-producten gemaakt worden. En dat terwijl de berichten over misstanden zich opstapelden. Lees hieronder wat er, vooral in China, eerder bekend werd over misstanden.

2009: vergiftiging

Eerste berichten van zieke Chinese arbeiders in Apple-fabrieken komen naar buiten. Werknemers zouden zijn vergiftigd door n-hexaan, een uiterst giftig oplosmiddel dat wordt gebruikt om Apple-logo's sneller schoon te maken. Het middel is streng verboden en veroorzaakt spier-en zenuwschade.

2010: schandaal Wintek-fabriek

Groot schandaal bij Wintek-fabriek in de Chinese stad Suzhou. 137 medewerkers zijn vergiftigd door n-hexaan. De zieke medewerkers vertellen dat ze beeldschermen maakten voor de Apple iPhone 4.

Wintek krijgt boetes voor het incident, maar de naam Apple wordt niet genoemd. Getroffen werknemers die Apple aanschrijven voor een compensatie, krijgen geen reactie.

Zomer 2010: zelfmoorden

Bij de Foxconn-fabriek in de Chinese stad Shenzhen plegen zeker 12 arbeiders zelfmoord. Ze werkten aan Apple-producten. De werknemers zouden stress ervaren of depressief raken door de hoge werkdruk en lange dagen..

Januari 2011: andere kant van Apple

Een groep milieuorganisaties publiceert het rapport 'De andere kant van Apple'. Hierin wordt melding gemaakt van verschillende milieuschandalen en n-hexaan-vergiftiging bij Apple-fabrieken in China.

Februari 2011: Apple bevestigt misstanden

In een jaarlijkse reportage bevestigt Apple voor het eerst diverse misstanden bij Apple-fabrieken in China. Zo wordt onder meer gewerkt met minderjarigen. Het rapport is gebaseerd op controles door Apple zelf.

April 2011: 'Apple minst groen'

Greenpeace publiceert het rapport 'How Dirty is your Data?'. Daarin staat dat Apple het minst groene technologiebedrijf ter wereld is. Dat komt onder meer doordat Apple volgens Greenpeace voor een groot deel afhankelijk is van steenkolenenergie.

Mei 2011: explosie

In de Foxconn-fabriek in Chengdu vindt een grote explosie plaats. Drie mensen komen om het leven. De explosie is waarschijnlijk veroorzaakt door een brandbare stof in een luchtkanaal bij de polijstafdeling.

Kort voor de explosie publiceert een Chinese actiegroep een rapport over de slechte arbeidsomstandigheden in Foxconn-fabrieken. De groep wijst onder meer op problemen met aluminiumstof, aangetroffen op de polijstafdeling.

2 januari 2012: dreiging zelfmoord

300 medewerkers van de Foxconn-afdeling in de Chinese stad Wuhan dreigen massaal zelfmoord te plegen als ze geen opslag krijgen. De afdeling in Wuhan maakt onder andere iPhones, iPods en MacBooks.

6 januari 2012: acteur onthult Apple-schandalen

Schrijver en acteur Mike Daisey doet op een Amerikaanse radiozender verslag van barre werkomstandigheden in een Apple-fabriek. Later blijkt dat veel van de persoonlijke verhalen van Daisey zijn verzonnen.

13 januari 2012: lijst van leveranciers

Apple komt voor het eerst met een lijst van leveranciers in China. Het is een doorbraak, omdat het bedrijf tot die tijd niet wilde vertellen welke fabrieken in China de iPhones en iPads maken. Op die manier hoefde Apple ook geen verantwoording af te leggen over de arbeidsomstandigheden in de fabrieken.

Maart 2012: onafhankelijk onderzoek

Een internationaal onafhankelijk onderzoek komt met vernietigende conclusies over de situatie in de Chinese Apple-fabrieken: veel te lange werkdagen, slechte veiligheidsomstandigheden en te lage lonen. Apple verklaart dat de omstandigheden worden verbeterd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl