NOS NieuwsAangepast

63 maffia-arrestaties in Italië

Bij een grote actie tegen de maffia in het zuiden van Italië zijn 63 mensen opgepakt. Ze worden worden verdacht van betrokkenheid bij de 'Ndrangheta. De meeste arrestaties werden verricht in Calabrië, waar deze tak van de maffia zijn basis heeft. Ook in Lazio, Lombardije en Veneto zijn mensen opgepakt. Naar 250 mensen wordt nog onderzoek gedaan.

De operatie, genaamd 'Tela di ragno' (spinneweb), werd uitgevoerd met onder meer helikopters en speurhonden. Er waren 500 militairen betrokken en er werd voor ruim 15 miljoen euro aan goederen in beslag genomen.

De meeste arrestanten worden verdacht van moord, poging tot moord en afpersing. Velen waren betrokken bij een maffiaoorlog tussen 1999 en 2004, waarbij werd gevochten om de macht in het zuiden van Italië. De politie denkt met deze arrestaties ook een aantal eerdere misdrijven te kunnen oplossen.

Corrupte rechter

Twee dagen geleden was 'Ndrangheta ook al in het nieuws na de arrestatie van een rechter in Calabrië. Die wordt verdacht van corruptie en samenwerking met de maffiaorganisatie. Eind vorig jaar werd er al een onderzoek naar de rechter ingesteld. Onder andere het dagboek dat hij de afgelopen jaren had bijgehouden, gaf de doorslag voor zijn arrestatie.

In het boek beschreef hij de vele nachten die hij doorbracht met prostituees. Zij werden betaald door leden van 'Ndrangheta, net als zijn vliegreizen en overnachtingen in luxe hotels. In ruil daarvoor verleende hij verschillende gunsten, zoals het benoemen van bepaalde deskundigen en consultants. In totaal zou hij zo'n 71.000 euro hebben ontvangen van de maffia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl