NOS NieuwsAangepast

Dna-spray op kunstwerken

Ruim zestig kunstwerken die in de stad Groningen op straat staan, zijn bespoten met dna-spray. Het Centrum Beeldende Kunst (CBK), de beheerder van de kunstwerken, hoopt dat de spray dieven afschrikt.

De kunstwerken, gemaakt van koper, brons of messing, zijn vanwege de hoge kostprijs interessant voor dieven.

Door de hele stad zijn de beelden bespoten met een transparante spray met een unieke code. Deze code is met een speciale lamp te lezen, waardoor de eigenaar snel kan worden achterhaald.

Koper

De dna-spray blijft twintig jaar op het kunstwerk zitten. Ook als een beeld in stukken is gezaagd, kan het door de spray nog getraceerd worden. Alleen wanneer het beeld is omgesmolten, is de spray niet meer zichtbaar. "Daarom zijn er afspraken gemaakt met de smelterijen in de regio. Als een kunstwerk daar wordt aangeboden om te laten omsmelten, dan nemen zij eerst contact op met de politie", zegt Ronald Rooijakkers van het CBK.

Het CBK heeft in samenwerking met de gemeente Groningen de beelden uit voorzorg bespoten omdat de diefstal van koper in het land toeneemt. Eerder dit jaar werd in Rheden het bronzen beeld van Simon Carmiggelt en zijn vrouw nog gestolen. Spoorbeheerder ProRail heeft al langer met koperdiefstal te maken.

De zestig bespoten kunstwerken in Groningen hebben samen een waarde van enkele tonnen, zegt het CBK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl