NOS NieuwsAangepast

Oproep aan Rutte over straten ZA

De organisatie voor Afrikaanse cultuur heeft premier Rutte om hulp gevraagd voor het behoud van Nederlandse straatnamen in Zuid-Afrika. Straatnamen als Koningin Wilhelmina Avenue in Pretoria dreigen te verdwijnen, omdat de gemeenteraad die koloniaal vindt.

De Federatie van Afrikaanse Cultuurverenigingen in Zuid-Afrika (FAK) roept premier Rutte in een brief (pdf.) op om "op te staan voor het behoud van de Nederlandse culturele erfenis in Afrika."

Volgens de gemeenteraad verwijzen de straatnamen naar het koloniale en het apartheidsverleden van het land. De nieuwe straatnamen in Pretoria zullen in de toekomst verwijzen naar helden uit de strijd tegen apartheid.

Gezamenlijke strijd

De FAK vindt het verwijt van kolonialisme onzin. In de brief schrijft directeur Danie Langner dat het besluit om de straatnamen te veranderen ook invloed heeft op de internationale relaties tussen Nederland en Zuid-Afrika. "Het koningshuis zou het als een grove belediging kunnen opvatten dat straatnamen als deze zonder blikken of blozen veranderd worden."

"De straatnaam Koningin Wilhelmina herinnert niet alleen aan de culturele en historische verhoudingen tussen Nederland en Zuid-Afrika, maar ook aan de gezamenlijke strijd tegen het Britse kolonialisme", staat in de brief.

De Federatie van Afrikaanse Cultuurverenigingen doet niet alleen een oproep aan premier Rutte. Ook alle Nederlandse politieke partijen, maatschappelijke organisaties en opiniemaker worden gevraagd om wat tegen de naamsveranderingen te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl