Waarschuwing oud-CDA-ministers

Ontwikkelingssamenwerking»
Ontwikkelingssamenwerking EPA

CDA-prominenten waarschuwen voor de gevolgen van bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Ze schrijven aan de CDA-onderhandelaars dat aandacht voor het buitenland niet de sluitpost van de discussie moet zijn. De brief, die al verstuurd is voor de onderhandelingen in het Catshuis begonnen, is in handen van de NOS.

De brief is ondertekend door de oud-ministers van buitenlandse zaken Bot, Van den Broek en Kooijmans, oud-premier Lubbers, de oud-ministers voor ontwikkelingssamenwerking Van Ardenne en Bukman en de oud-bewindslieden Deetman, Hirsch Ballin en Van Gennip.

Onevenredig bezuinigen

Volgens hen zou onevenredig bezuinigen op het buitenlands beleid en ontwikkelingssamenwerking betekenen dat we onszelf in de voet schieten. Ze vinden dat Nederland zijn sterke internationale positie voor een belangrijk deel dankt aan het imago van internationale openheid en betrokkenheid.

"En onze inzet op ontwikkelingssamenwerking heeft stevig bijgedragen aan het positieve imago van Nederland in opkomende landen", schrijven ze.

De ex-bewindslieden schrijven verder dat Nederland er geen baat bij heeft om zich achter de dijken terug te trekken en dat ons land groot belang heeft bij de grondstoffenvoorziening vanuit ontwikkelingslanden. Ook zijn de landen van belang voor de toekomst van onze voedselvoorziening.

Ervaring als bewindslieden

Nederland besteedt tot nu 0,7 procent van het bruto nationaal product aan ontwikkelingssamenwerking en er zijn berichten dat VVD, CDA en PVV daaraan willen tornen en fors willen bezuinigen. De ondertekenaars benadrukken dat staatssecretaris Knapen in november nog heeft gezegd dat hij achter de 0,7 procent staat. De CDA-prominenten onderstrepen in de brief hun ervaring als bewindslieden.

Deel deze pagina

Video

CDA-prominenten waarschuwen voor de gevolgen van bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Ze schrijven aan... de CDA-onderhandelaars dat aandacht voor het buitenland niet de sluitpost van de discussie moet zijn. De brief, die al verstuurd is voor de onderhandelingen in het Catshuis begonnen, is in handen van de NOS. De brief is onder andere ondertekend door de oud-minister van buitenlandse zaken Ben Bot.

 • Bot: 1 miljard korten echt te veel

  CDA-prominenten waarschuwen voor de gevolgen van bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Ze schrijven aan... de CDA-onderhandelaars dat aandacht voor het buitenland niet de sluitpost van de discussie moet zijn. De brief, die al verstuurd is voor de onderhandelingen in het Catshuis begonnen, is in handen van de NOS. De brief is onder andere ondertekend door de oud-minister van buitenlandse zaken Ben Bot.

 • Rosenthal: geen oordeel over hulp

  Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken wil geen commentaar geven op de brief van oud-CDA-ministers, waarin... zij zich zorgen maken over extra bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking.

 • Rutte over ontwikkelingssamenwerking

  CDA-prominenten waarschuwen voor de gevolgen van bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Premier Rutte... wilde tijdens zijn wekelijkse persconferentie niet reageren op de brief. Wel gaf hij zijn mening over ontwikkelingssamenwerking in het algemeen.

 • Knapen: ontwikkelingshulp belangrijk

  Staatssecretaris Knapen (CDA) voor Ontwikkelingssamenwerking wil inhoudelijk niet ingaan op de brief van zijn... partijgenoten over de gevolgen van de bezuinigingen op ontwikkelingshulp. Knapen onderstreept het belang van ontwikkelingssamenwerking in het algemeen, maar wil het pleidooi van de voormalig CDA-ministers niet omarmen. "Natuurlijk is het van belang dat wij internationaal een rol blijven spelen. In het algemeen," aldus Knapen na afloop van de ministerraad.

 • 'Bezuiniging ontwikkelingshulp ligt gevoelig'

  Oud CDA-ministers waarschuwen tegen de nadelige gevolgen van te grote bezuinigingen op ontwikkelingshulp. Dat... doen ze in een brief aan de CDA-onderhandelaars in het Catshuis. Die brief is in handen is van de NOS.

Audio

 • CDA-prominenten: pas op met bezuinigen Pas op met bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Dat is de kern van de oproep van oud-CDA-bewindspersonen aan de... onderhandelaars van het CDA. De brief, waarin de zorgen staan, is in handen van de NOS en politiek verslaggever Marcel Bril heeft hem gelezen.

Video en Audio

Meer video en audio