NOS NieuwsAangepast

'Nieuw belastingformulier makkelijk'

Nederlanders zijn positief over de vooringevulde belastingformulieren. Dat heeft bureau Motivaction onderzocht in het kader van de themadag Blauwe Vrijdag op Radio 1. Nederlanders konden dit jaar voor het eerst gebruikmaken van de vooraf ingevulde aangifte.

De nieuwe aangifte wordt door een meerderheid van de 825 ondervraagden gezien als makkelijk (71 procent) en klantvriendelijk (57 procent). Een kleine minderheid (9 procent) vreest dat de vooringevulde aangifte foutgevoelig is. Eveneens een kleine groep (12 procent) ziet de vooringevulde aangifte als betrouwbaar.

Twee op de drie Nederlanders ervaart de dienstverlening van de Belastingdienst in het algemeen als voldoende tot goed.

new TWTR.Widget({ version: 2, type: 'search', search: 'blauwevrijdag', rpp: 5, interval: 6000, title: 'Tweets over Blauwe Vrijdag', width: 250, height: 250, theme: { shell: { background: '#2e3540', color: '#ffffff' }, tweets: { background: '#ffffff', color: '#000000', links: '#13417e' } }, features: { scrollbar: false, loop: false, live: true, hashtags: true, timestamp: true, avatars: true, behavior: 'all' } }).render().start();

Staatsschuld

Het systeem van inkomstenbelasting in Nederland wordt eerder gezien als 'goed voor de rijken' (28 procent) dan als 'goed voor de armen' (5 procent). Ongeveer eenzesde van de ondervraagden ziet het systeem als rechtvaardig. Iets meer dan 10 procent vindt het systeem efficiënt. Bijna een kwart vindt belasting betalen demotiverend en bijna één op de vijf ziet het als onrechtvaardig.

Ruim eenderde ervaart belasting betalen als 'iets dat mij wordt afgenomen'. Deze mening wordt vooral onderschreven in de inkomensgroep beneden modaal en modaal . Hogere inkomensgroepen zien belasting betalen meer als 'een bijdrage aan de samenleving'.

Op de vraag of de tarieven omhoog mogen om het begrotingstekort en de staatsschuld te verminderen, antwoordt bijna de helft negatief. Van de ondervraagden die wel een verhoging willen toestaan, zoekt iets minder dan eenderde het in een verhoging van de hoogste belastingschijf, bijna een kwart in het verhogen van de vennootschapsbelasting en één op de tien ziet wel wat in het verhogen van de BTW.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl