NOS NieuwsAangepast

Apple-fabrikant gaat beter betalen

Foxconn, het Taiwanese bedrijf dat onder meer de iPhone en iPad van Apple maakt, gaat de arbeidsomstandigheden in zijn fabrieken in China verbeteren. Dat hebben Foxconn en Apple bekendgemaakt.

Beide bedrijven kwamen in actie na aanhoudende negatieve publiciteit over de Chinese fabrieken van Foxconn. Vaak veel te jonge werknemers zouden onder extreme omstandigheden hun werk moeten doen en ook nog slecht betaald krijgen. In 2010 pleegden in de fabrieken tien mensen zelfmoord.

Lange werktijden

Gisteren werd in een onafhankelijk Amerikaans rapport (.pdf) een aantal slechte verhalen over Foxconn bevestigd. Zo bleek dat werkweken van meer dan 60 uur geen uitzondering zijn. Van de 35.000 ondervraagde werknemers vond tweederde het salaris te laag en bijna de helft gaf aan op de werkvloer een ongeluk te hebben meegemaakt.

Foxconn grijpt daarom in. De salarissen van de werknemers in China gaan omhoog en de werktijden worden verkort. Een werkweek mag vanaf juli volgend jaar niet langer zijn dan 49 uur.

Om het tekort aan arbeidskrachten op te vangen dat door de korte werktijden ontstaat, worden tienduizenden nieuwe werknemers aangenomen. Ook worden de veiligheidsprotocollen aangescherpt.

Foxconn

Foxconn produceert meer dan 40 procent van 's wereld consumentenelektronica, voornamelijk voor andere bedrijven. Behalve voor Apple maakt Foxconn ook apparatuur voor onder meer Dell, HP, Nokia en Sony. In China heeft Foxconn ongeveer 1,2 miljoen werknemers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl