'Miljoenenfraude GVB Amsterdam'

IJveer van het GVB op weg naar het Centraal Station»
IJveer van het GVB op weg naar het Centraal Station Shirley de Jong - Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc

De Amsterdamse stadsvervoerder GVB laat een onafhankelijk onderzoek doen naar mogelijke fraude binnen het bedrijf. Aanleiding is een artikel van De Telegraaf waarin staat dat er bij het GVB miljoenen euro's zijn verdwenen door fraude.

De krant baseert zich op documenten en e-mails van het vervoersbedrijf. De fraude zou vooral zijn gepleegd rond de invoering van de ov-chipkaart.

De toenmalige raad van bestuur, onder leiding van Gertjan Kroon, zou volledig op de hoogte zijn geweest van de fraude. Volgens De Telegraaf werd er niets ondernomen. Kroon is sinds mei 2010 de directeur van Trans Link Systems, de organisatie achter de ov-chipkaart.

Kroon laat schriftelijk weten dat hij zich niet herkent in de berichtgeving van De Telegraaf. Hij gaat meewerken aan het onderzoek van GVB en ziet de resultaten met vertrouwen tegemoet.

Geen aanwijzingen

Het GVB wil alleen via een schriftelijke verklaring reageren op het Telegraaf-artikel. Algemeen directeur Bart Schmeink: "Naar aanleiding van de vermeende onregelmatigheden heb ik besloten, in overleg met de Raad van Commissarissen, een onafhankelijk feitenonderzoek te laten plaatsvinden."

Schmeink schrijft verder dat er nog geen aanwijzingen zijn voor fraude bij het GVB.

Deel deze pagina

Video

GVB laat fraude onderzoeken

Het Amsterdamse openbaar vervoersbedrijf GVB laat onderzoek doen naar mogelijke fraude binnen het bedrijf. De aanleiding is een... artikel in de Telegraaf, waarin staat dat er miljoenen zijn verdwenen.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4008 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5124 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4143 keer afgespeeld

Meer video en audio