NOS NieuwsAangepast

Rechtbank laakt OM in zaak La S.

De Amsterdamse rechtbank is geïrriteerd over de houding van het Openbaar Ministerie in het liquidatieproces. Aanleiding is de aanhoudende weigering van het OM om openheid te geven over de deal met kroongetuige Peter la S.

De NOS onthulde twee weken geleden dat La S. in het kader van een getuigenbeschermingsprogramma 1,4 miljoen euro is toegezegd. Met dat geld moet hij zijn eigen veiligheid regelen.

Zes ton krijgt La S. in de vorm van een renteloze lening die over 25 jaar moet worden terugbetaald. Dat geld is voor het kopen van een huis en een bedrijf. De overige acht ton krijgt hij in tien jaarlijkse termijnen uitbetaald. Dit bedrag is voor veiligheids- en levenskosten.

Ergernis

In de rechtszaal wilde officier van justitie Betty Wind niet ingaan op de juistheid van het bedrag. Volgens haar mag ze dat niet, vanwege de geheimhoudingsplicht. Haar houding wekte ergernis bij rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars.

Hij vindt dat er duidelijkheid moeten komen, mede omdat de onthulling volgens hem tot grote onrust in het land heeft geleid. Het OM doet alsof er niets is gebeurd en reageert niet op vragen, zei Lauwaars. Volgens hem wordt het wellicht tijd voor een verklaring van de top van het OM.

Onverstandig

Eerder op de dag botste La S. zelf ook met het OM. Hij zei dat justitie hem onder druk heeft gezet om verklaringen aan te passen en achter te houden. Officier Wind noemde de verklaring van La S. onverstandig en op sommige onderdelen "apert onjuist".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl