Zorgen bij Knot over economie

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank»
Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank ANP

De Nederlandsche Bank zegt dat Nederland er slechter voorstaat dan de andere landen met een triple-A-status, de hoogste status van kredietwaardigheid. DNB-president Knot zegt dat dat komt door het hogere begrotingstekort en de groeiende staatsschuld.

Knot zegt te hopen dat de partijen die onderhandelen in het Catshuis zich van hun verantwoordelijkheid bewust zijn. Uitstel van bezuinigingen heeft effect op de kredietwaardigheid, waarschuwt Knot.

De Nederlandsche Bank verwacht dat de Nederlandse economie de komende jaren bovendien maar matig zal groeien. Daardoor zal de staatsschuld eerder toenemen dan afnemen.

Huizenmarkt

Verder maakt DNB zich zorgen over het hoge percentage arbeidsongeschikten. In Nederland is dat veel hoger dan in andere westerse landen.

Ook wil Knot dat er wat wordt gedaan aan de huizenmarkt. "De aftrek van de hypotheekrente moet worden beperkt tot hypotheken waar jaarlijks genoeg op wordt afgelost." Knot vindt dat de schuld omlaag moet door meer af te lossen.

Referendum

Een referendum over de euro noemt Knot een absoluut verkeerd signaal voor de markten. "Het zou alleen maar leiden tot meer onrust en onduidelijkheid en dat kunnen we nu niet gebruiken."

Knot reageert op berichten dat de PVV tijdens de onderhandelingen in het Catshuis zou hebben gepleit voor een referendum over de euro.

DNB brengt vandaag zijn jaarverslag over 2011 naar buiten.

Deel deze pagina

Video

  • video Klaas Knot (DNB) wil een geloofwaardig akkoord Uit de onderhandelingen in het Catshuis moet een geloofwaardig akkoord komen met bezuinigingen en... hervormingen. Dat zegt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank.
  • video 'Financiële markt houdt Nederland in de gaten' Nederland is achterop geraakt bij de triple A-landen van Europa. Dat zegt Klaas Knot, de president van De... Nederlandsche Bank. Er is volgens hem geen tijd te verliezen. Verslaggever Eva Wiessing vertelt.

Audio

  • Knot: bezuinigingen niet uitstellen Terwijl de onderhandelingen in het Catshuis doorgaan, komen er waarschuwende woorden van De Nederlandsche Bank - ook al is dat iets... wat de onderhandelende partijen natuurlijk ook wel weten. De economie groeit de komende jaren weinig, waardoor als er niet hervormd of bezuinigd wordt, de staatsschuld alleen maar toe neemt. De president van De Nederlandsche Bank vindt dat zorgelijk.
  • Klaas Knot: hoe dan ook bezuinigingen en hervomingen nodig Het is momenteel in Europa niet zo onstuimig en onrustig meer als vorig jaar. Maar er moet flink bezuinigd en hervormd worden om de... schuldenberg te verminderen en dan hebben we als land wel een probleem, zegt De Nederlandsche Bank in haar jaarverslag. De komende jaren is er te weinig economische groei om de schulden weg te werken, zegt bankpresident Klaas Knot.

Video en Audio

Meer video en audio