NOS NieuwsAangepast

Weer zelfverbranding Tibetaan

In de Chinese provincie Sichuan heeft opnieuw een Tibetaan zichzelf in brand gestoken. Hij deed dat uit protest tegen de Chinese overheersing van Tibet.

De Amerikaanse zender Radio Free Asia meldt dat de 20-jarige man gisteren stierf aan zijn brandwonden. Omstanders wilden het lijk meenemen, maar Chinese veiligheidstroepen verhinderden dat.

Sinds begin vorig jaar hebben tientallen Tibetanen zichzelf in brand gestoken. Ze voeren daarmee actie tegen de Chinese onderdrukking van hun religie en cultuur en voor de terugkeer van hun geestelijk leider, de dalai lama.

China zegt dat de huidige onrust wordt veroorzaakt door "de dalai lama en separatistische groepen uit het buitenland". Volgens China worden de zelfverbrandingen vooral uitgevoerd door mensen met een strafblad.

New Delhi

Begin deze week overleed nog een Tibetaan aan zijn verwondingen. Hij had zich in brand had gestoken in de Indiase hoofdstad New Delhi .

Met zijn daad protesteerde de man tegen het bezoek van de Chinese president Hu Jintao aan India. Die kwam gisteren in New Delhi aan, onder meer voor een topoverleg van de BRICS-landen. Dat zijn de opkomende economieën Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl